Reparaties jute zakken – fotoproject

Op de zolder van een oud verlaten boerderijtje in midden-Frankrijk vond mijn vader een stapel oude jutezakken. Vroeger werden die zakken gebruikt om graan in te vervoeren maar ze werden uiteraard ook gebruikt voor allerlei andere doelen op de boerderij.

Jute zak met reparaties en stopwerk
Jute zak met reparaties

Op zich is zo’n stapel zakken niet zo heel bijzonder maar bij nadere inspectie viel ons op dat alle zakken stopwerk vertoonden. Dat is natuurlijk te verwachten bij oude zakken die voor grof werk zijn gebruik. Maar deze reparaties zijn stuk voor stuk uniek en lijken alle een eigen verhaal te vertellen. De meeste reparaties zijn snel en slordig uitgevoerd (als de spullen maar niet uit de zak vielen) terwijl er ook enkele reparaties tussen zitten die duidelijk met meer geduld en toewijding werden gemaakt.

Je ziet het voor je: een boer die op warme zomerdag tijdens de lunch op het veld nog even snel zo’n jute zak repareert zodat hij daarna snel verder kan met oogsten. Of een boerin die ’s avonds bij het licht van een olielamp nog wat stopwerk uitvoert na een dag hard werken.

Zo lijkt elke reparatie een uniek, ongeschreven verhaal te hebben.

In dit persoonlijk project heb ik de diverse reparaties gefotografeerd. In het onderstaande overzicht staan enkele foto’s uit dit project.


De jute zakken zijn eigenlijk de plastic tassen en de plastic zakken van vroeger. Ze waren echter wel een stuk duurzamer omdat ze blijkbaar heel makkelijk te repareren waren. Daardoor konden ze (en kunnen ze!) vaker  worden hergebruikt.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.