CO2 afvang en opslag – CCS

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt onder meer het broeikas CO2 vrij. Een techniek om te voorkomen dat de CO2 in de atmosfeer terecht komt is de CO2-afvang en -opslag. In het Engels is dat Carbondioxide Capture and Storage, afgekort als CCS.

Het idee achter CCS is dat de opgevangen CO2 wordt opgeslagen in ondergrondse reservoirs zoals ondergrondse mijnen of lege aardgasvelden. Alhoewel er in de industrie al een aantal succesvolle projecten zijn uitgevoerd, is er flink geprotesteerd tegen enkele geplande CCS proefprojecten in het land.

In onderstaande foto heb ik de bekendste CO2 afvang en -opslagtechniek weergegeven in een conceptfoto: de plant. Planten halen CO2 uit de lucht om daar koolhydraten van te maken (d.m.v. fotosynthese). Omdat dit ook een vorm van CO2 afvang en -opslag is, heb ik de CCS-techniek vertaald naar een groene conceptfoto door de afkorting CCS aan te brengen op een mooi groen blad.

CO2 opvang en -opslag: CSS oftewel Carbon capture and Storage
CO2 opvang en -opslag: CSS oftewel Carbon capture and Storage

CCS is overigens geen duurzame oplossing, immers de CO2 verdwijnt niet maar blijft opgeslagen in een reservoir. Tevens worden ook de fossiele brandstoffen verder opgemaakt (verbrand). Daarom wordt CCS gezien als een soort tussenfase, waarbij er tijd wordt gewonnen om schone energie-opwekkingstechnieken verder te kunnen ontwikkelen.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.