Studeren bij het New York Institute of Photography (NYIP)

Het New York Institute of Photography (NYIP) is een van de oudst fotografie-instituten van Amerika. Sinds ik de opleiding ‘Complete Course in Professional Photography’ aan het NYIP heb gevolgd krijg ik regelmatig vragen van geïnteresseerden die willen weten wat dit instituut precies is en of zo’n opleiding iets voor hen zou kunnen zijn.

Complete Course in Professional Photography

Het idee achter het NYIP is dat de student d.m.v. zelfstudie, in eigen tempo, de lesstof tot zich neemt en de geleerde technieken vervolgens toepast in de bijbehorende fotografie-opdrachten. Ook al hoef je daarvoor niet in New York te zijn, je hebt daarbij uiteraard alle ondersteuning van de docenten en studentenbegeleiders.

New York Institute of Photography lesmateriaal (boekjes)
NYIP boekjes

De opleiding Complete Course in Professional Photography omvat alle fotografie-disciplines waardoor je bijvoorbeeld van portretfotografie naar reclamefotografie naar landschapsfotografie gaat. Door al deze verschillende facetten van de fotografie te ontdekken kom je er op een gegeven moment vanzelf achter waar je fotografische interesses liggen en waar je je verder in zou willen specialiseren.

Mocht je die voorkeursrichting van tevoren al (denken te) weten dan is het toch interessant om ook de andere disciplines te volgen zodat je blikveld wordt verbreed. Daarbij wordt je dan ook gedwongen om uit je ‘comfort zone’ te komen.

De tijdsduur die voor deze cursus staat is ongeveer een jaar als je uitgaat van een aantal uur studie en fotograferen per week. Je mag er echter ook wat langer over doen (3 jaar) zodat je het cursustempo goed kan aanpassen aan je privé-omstandigheden.

Foto-opdrachten

Na elke module volgt er een kort theorie-examen en daarna ga je werken aan de bijbehorende foto-opdracht. Dit geheel stuur je dan op naar het NYIP en enkele weken later liggen de testrsultaten en een gesproken beoordeling van je foto-opdrachten in de bus.

Deze beoordelingen worden gedaan door je docent die zelf ook fotograaf is of is geweest. Omdat het over je eigen werk gaat is het natuurlijk heel spannend om de geluidsopname van de beoordeling te beluisteren maar het verhaal is altijd heel grondig en opbouwend. De docent vertelt precies wat hij of zij goed en minder goed vindt aan de foto. Ook bespreekt de docent de mate waaraan je je hebt gehouden aan de foto-opdracht en aan de (fotografische) regels van het instituut.

Ik stond elke keer weer versteld van de hoeveelheid informatie die ze uit de foto wisten te halen en ook was ik onder de indruk van het leerzame karakter van een dergelijke beoordeling.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een flink aantal boekjes, cd’s met een grondige bespreking (vaak in discussie-vorm) van de lesstof en dvd’s met daarop filmpjes van fotografen als verdere toelichting van de respectievelijke modules.

New York Institue of Photography lesmateriaal op  cd
NYIP lesmateriaal op CD

In de periode dat ik de opleiding deed (vanaf 2008) was het NYIP vollop bezig om het cursusmateriaal te vernieuwen waardoor je bij sommige boekjes kon kiezen of je het oude exemplaar wilde hebben of dat nog even wilde wachten op de nieuwe versie. De opleiding bevatte toen ook nog enkele facultatieve onderdelen zoals de module over het afdrukken van kleurenfoto’s.

Tevens was het NYIP toen bezig om over te stappen van analoog naar digitaal. Zo kreeg ik mijn eerste gesproken foto-beoordeling nog op een cassettebandje (!), werd er vervolgens geexperimenteerd met het opsturen van een cd en kon ik de laatste beoordeling uit de cloud ophalen.

Conclusie

Ik heb enorm veel geleerd van deze cursus, zowel op het gebied van fotografie (techniek, compositie etc.) maar ook op het gebied van belichting. Dat laatste betreft dan niet alleen het beter kunnen beoordelen van het licht tijdens het maken van een foto maar ook het gericht toevoegen van een of meerdere flitsers of reflectoren om je onderwerp beter tot z’n recht te laten komen.

Op het moment dat je de basis onder de knie hebt is het vervolgens makkelijker om verder te gaan met de belichtingstechnieken die op sites als strobist.com worden beschreven. Ook zie je je foto’s steeds beter worden door het continu en steeds vaker onbewust toepassen van de fotografie-regels van het NYIP.

New York Institute of Photography boekjes
NYIP cursusboekjes

Naast het in overzichtelijke modules aangeboden lesmateriaal vond ik het grootste voordeel van deze opleiding dat je de foto-opdrachen moet uitvoeren en daarover ook een duidelijke beoordeling krijgt. Dit maakt de lesstof een stuk minder vrijblijvend dan het geval zou zijn als je vergelijkbare informatie van het internet afhaalt.

Daarbij moet ook de kracht van een gesproken beoordeling niet worden onderschat: alles wat je daarvan leert kan je gelijk weer verwerken in je volgende foto’s.

Het alleen via e-mail (of eventueel telefonisch) contact met de studentenbegeleiders heb ik niet als negatief gezien, de lijnen zijn kort en ik heb het face-to-face contact dan ook niet gemist.

Deze NYIP-cursus is natuurlijk vrij prijzig maar ik vond het het geld meer dan waard door alles wat ik daar heb geleerd. Als je echt interesse hebt in deze cursus is het verstandig om de site/nieuwsbrief etc. in de gaten te houden aangezien er regelmatig kortingsakties worden aangeboden.

Hopelijk heeft deze beschrijving van het New York Institute of Photography en van de opleiding Complete Course in Professional Photography je enthousiast gemaakt of je in ieder geval meer informatie gegeven om te kunnen beoordelen of het wat voor je zou kunnen zijn. Als er nog vragen over zijn: laat het mij hieronder even weten!

Er zijn aan het NYIP ook kortere opleidingen te volgen, op http://www.nyip.edu/ staan de verschillende mogelijkheden opgesomd onder ‘courses’.

Badge New York Institute of Photography, NYIP

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.