macaronischotel uit de jaren tachtig - de ingredienten

Hoe maak je macaroni zoals in de jaren ’80?

In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren er nog niet zoveel pastasoorten te koop in de supermarkt als nu. Eigenlijk lagen er toen maar twee pasta’s in de schappen: spaghetti en macaroni.

macaronischotel uit de jaren tachtig - de ovenschotel
Het krokante korstje

Macaroni klaarmaken was simpel en snel en behoorlijk goedkoop. Van gehakt, soepgroente en tomatensaus werd de saus gemaakt, die ging dan door de pasta. Daarna werd er kaas en paneermeel op het mengsel gestrooid en vervolgens ging de hele schaal de voorverwarmde oven in voor een krokant korstje.

Stop-motion

Het filmpje hieronder laat een stop-motion zien van bereiden van deze eenvoudige ovenschotel. Om deze stop-motion te maken werd er tijdens het koken na elke verandering een nieuwe foto gemaakt. Door al deze foto’s achter elkaar te plakken ontstond er op die manier een filmpje waarin de hele kooksessie in een kleine 30 seconden voorbij komt.

De ingrediënten

Als eerste worden de ingrediënten getoond:

  • Gehakt (250g)
  • Italiaane soepgroenten (400g): prei, paprika en ui
  • Theelepel oregano
  • Tomatensaus (Heinz, 520g)
  • Macaroni (Grand’Italia, 500 g)
  • Zout
  • Geraspte kaas (200g)
  • Paneermeel

De bereiding

macaronischotel uit de jaren tachtig - het gehakt-groentemengsel
Het gehakt-groentemengsel

Als alle ingrediënten voorbij zijn gekomen wordt er getoond hoe dit simpele gerecht bereid wordt: het gehakt wordt rul gebakken en vervolgens worden de soepgroenten toegevoegd en meegebakken. Na een paar minuten worden de tomatensaus, de oregano en wat zout toegvoegd en door het gehakt-groenten mengsel geroerd.

Ondertussen is de macaroni gekookt en wordt deze samen met de saus in een typische jaren ’80 ovenschaal gedaan en door elkaar geroerd. De kaas en het paneermeel worden over de macaroni uitgestrooid en het geheel gaat 5 minuten onder de grill in een voorverwarmde oven.

Het resultaat is een goedkoop, makkelijk te bereiden en voedzaam gerecht.

Directe link: http://bit.ly/stopmaca

Goedkopere versie

In de jaren ’80 was dit een populair gerecht vanwege de eenvoud van het klaarmaken en de lage prijs van de ingrediënten. De versie die in dit stop-motion filmpje is gebruikt, is een relatief dure versie.

macaronischotel uit de jaren tachtig - het krokante korstje
De macaronischotel

Het kon destijds namelijk nog goedkoper door vlees uit blik te gebruiken (Unox Smac!) en echte soepgroente te nemen, dus zonder paprika maar met wortel, prei, witte kool en selderie.

Dit gerecht wordt ongetwijfeld nog regelmatig op tafel gezet in diverse Nederlandse huiskamers en studentenhuizen. Door het enorm aantal verschillende pasta’s dat er nu te koop is, is de kans echter groot dat er dan een ander soort pasta dan macaroni is gebruikt!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.