Foto van Jutezak van het Franse platteland

Jute zakken – van het Franse platteland

Jute zakken werden op het Franse platteland voor van alles en nog wat gebruikt. Ze werden onder meer gebruik bij het oogsten, er werd eten in bewaard voor mens (aardappels) en dier (hooi) en er werd er op gezeten of op geslapen.

Foto van Jute zak van het Franse platteland
Jute zak van het Franse platteland.

Reparaties

Dit intensieve gebruik van het goedkope jute zorgde ook voor een snelle slijtage van de zakken. Daarom moesten ze regelmatig worden gerepareerd.

Voor die reparaties werden jute lapjes, garen of gewoon touw gebruikt. Het stop- en naaiwerk werd gemaakt met een grote variatie in toewijding, talent en haast waardoor elke reparatie onbedoeld een uniek karakter kreeg.

De grote diversiteit aan reparaties van een aantal jute zakken werd gefotografeerd in een persoonlijk fotoproject dat eerder op deze blog werd beschreven. De stapel zakken voor dat project werd een paar jaar geleden gevonden op de stoffige zolder van een oud boerderijtje op het Franse platteland.

Jute zakken in een video

De foto’s van de reparaties zijn samen met de foto’s van de gerepareerde zakken nu ook te zien in een korte YouTube video.

(directe link: https://youtu.be/nWda-qpJ-7M).

Uniek

Uit de foto’s blijkt duidelijk dat de reparaties van de jute zakken elk uniek zijn door de vorm van de oorspronkelijke scheur, het gebruik van verschillende materialen en de vaardigheid van degene die de reparatie uitvoerde.

Erg leuk dat je dat na ruim 50 jaar nog steeds kan zien!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.