CO2 emissie

Bij allerlei verbrandingsprocessen in de natuur of in de industrie komt het gas kooldioxide (CO2) vrij. Kooldioxide is noodzakelijk voor de natuur en voor de mens (zuurstofproductie door planten d.m.v. fotosynthese) maar door de toename ervan in de atmosfeer is het gas inmiddels bestempeld als broeikasgas.

Pluim van waterdamp op fabriek bevat nauwelijks CO2In de media is CO2 een hot issue geworden en de diverse artikelen over CO2-emissie, CO2-reductie en CO2-neutrale processen worden regelmatig geillustreerd met een foto van een grote schoorsteen met een witte pluim eruit.

Grappig genoeg bestaat die witte pluim echter voornamelijk uit waterdamp. De kooldioxide die eventueel ook wordt uitgestoten is echter niet te zien omdat het een kleurloos gas is…

 

 

Om de CO2-emissie wat eerlijker (en hopelijk origineler) af te beelden heb ik een houten CO2-symbool gemaakt en dat tijdens het verbranden ervan gefotografeerd.

Het brandende CO2-symbool stoot door dat verbrandingsproces ook nog eens kooldioxide uit. De rook die op de foto te zien is bestaat uit (half)verbrandingsproducten en waterdamp.

Foto van de letters CO2 die branden, smeulen en roken

Deze foto is in Nederland verkrijgbaar via de Nationale Beeldbank. Enkele van de foto’s uit deze CO2-serie staan tevens in mijn iStock milieu lightbox.

Als je meer wil weten over energie, CO2-uitstoot en dergelijke dan kan ik je mijn favoriete boek over dit soort zaken aanbevelen: de complete maar eenvoudig geschreven Energie Survival Gids van Jo Hermans.

Als Engels boek zou ik Sustainable Energy – Without the Hot Air van David J.C. MacKay zeker aan willen raden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.