Ombouwen camera naar infrarood (deel 1)

Na het kopen van een nieuwe camera zocht ik een goede bestemming voor mijn oude camera, een Nikon D70. Na lang wikken en wegen heb ik toen besloten deze om te bouwen ‘naar infrarood’.

Met infraroodfotografie krijg je een heel ander soort foto’s dan bij gewone fotografie omdat de belichting van je onderwerp wordt bewerkstelligd door het gereflecteerde infrarode licht. Dit is licht dat je zelf voor een groot deel niet kan zien. Daardoor krijgt een dergelijke foto een surrealistisch tintje omdat de kleuren of grijswaarden heel anders worden weergegeven dan bij gewone foto’s van hetzelfde onderwerp. Bladeren reflecteren bijvoorbeeld het infrarode licht heel goed (en worden licht op de foto) terwijl water dat vrijwel niet doet (en daardoor donker wordt) zoals te zien is op de volgende foto.

Tropisch zwembad - infrarood opname

Het ombouwen van de camera houdt in dat het oorspronkelijke filterplaatje dat voor de sensor zit, wordt vervangen door een infrarood filterplaatje. Het oorspronkelijke filter houdt namelijk het infrarode licht tegen en laat alleen het zichtbare licht door naar de sensor zodat de foto in principe net zo wordt als de fotograaf het ziet. De sensor in de D70 is standaard gevoelig voor infrarood licht, een eigenschap waar we bij de infraroodfotografie graag gebruik van maken.

Het infrarood filterplaatje dat op de plaats komt van het oorspronkelijke filterplaatje houdt juist het zichtbare licht tegen en laat alleen het infrarode licht door naar de sensor. Omdat de sensor gevoelig is voor infrarood licht kunnen we vervolgens infraroodfoto’s maken met de camera.

Het merkwaardige van het ombouwen van de camera is, dat je het te vervangen filterplaatje gewoon kan zien is als je de spiegel van de camera omhoog klapt. Je ziet dan de sensor en het kleurloze, transparante filterplaatje dat daar bovenop ligt. Toch moet de hele camera uit elkaar omdat het plaatje alleen van achteren benaderd kan worden. Deze ombouw-operatie is dan ook niet zonder risico voor je camera.

Na het aanschaffen van een infrarood filterplaatje, bijvoorbeeld bij LifePixel in de US, het printen van de ombouwinstructies (ook bij LifePixel) en het verzamelen van het benodigde gereedschap (pincet, schroevendraaier etc.) kan de ombouw worden uitgevoerd.

In de volgende post over dit onderwerp wordt de daadwerkelijke ombouw beschreven.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.