Ombouwen camera naar infrarood (deel 2)

In de vorige post over infraroodfotografie werd uitgelegd waarom het filterplaatje voor de sensor vervangen moest worden voor een infrarood filterplaatje als je een camera wil ombouwen naar infrarood. In deze post wordt kort beschreven hoe je dat dan kan doen. De beschrijving is gebaseerd op mijn eigen ervaringen met het zelf naar infrarood ombouwen van een Nikon D70.

Het benodigde infraroodfilter is onder meer te koop bij het (Amerikaanse) bedrijf LifePixel. Belangrijk is dan om het gewenste filter te kiezen – er zijn diverse soorten filters die meer of minder van een bepaalde golflengte van het licht doorlaten en daarmee het uiteindelijke resultaat bepalen. Ik vond het standaard infraroodfilter geschikt voor mijn toepassing en budget.

Infrarood foto echtpaar in bos

Op de site van LifePixel staan ook enkele Engelstalige handleidingen en instructievideo’s. De beschreven volgorde kan prima worden aangehouden.

In principe bestaat de ombouw namelijk uit 6 basisstappen:

  1. moed verzamelen;
  2. openschroeven camera-body;
  3. verwijderen printplaten uit de camera;
  4. verwijderen sensor uit de camera;
  5. verwijderen standaard filter van de sensor en vervangen door infrarood filter;
  6. alles in omgekeerde volgorde terugmonteren.

De twee kwetsbare aansluitingen tussen de printplaten (stap 3) waren het spannendst: het losmaken en het later weer vastduwen van de platte kabels kost veel aandacht en geduld. Het is handig om met markeringen te werken zodat je insteekdiepte en andere posities kan vastleggen.

 Voor het ombouwen naar infrarood moet de camera uit elkaar

Onderschat ook stap 1 niet: het verzamelen van moed voor de ombouw. Je hebt namelijk al een filterplaatje gekocht en het openmaken van de camera en het verwijderen van de printplaten is natuurlijk niet zonder risico. Ik heb zelf lang getwijfeld maar uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en ben toen begonnen met de ombouw. Uiteindelijk viel het allemaal heel erg mee door de stap-voor-stap handleiding en ik ben dan ook blij dat ik het uiteindelijk gedaan heb!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.