Mijn favoriete fotografie podcasts

Tijdens het forenzen luister ik bijna altijd naar fotografie Muzieknoten dmv waterdruppels vermenigvuldigdpodcasts. Omdat mensen mij vaak vragen welke podcasts dat dan eigenlijk zijn, volgt hieronder het overzicht van mijn favoriete (Engelstalige) podcasts. De naam van de podcast is gelijk ook de link naar site van de makers waar de podcasts gratis te beluisteren of te downloaden zijn.

1. TWIP – This Week In Photography
Presentator (en fotograaf) Frederick Van Johnson praat met twee of drie andere fotografen over het fotografienieuws van de afgelopen week. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een nieuwe camera, een populaire foto-website of een fotografie app voor de iPhone. De samenstelling van de groep varieert wekelijks. Tevens worden er vragen van lezers beantwoord en geeft iedere fotograaf aan het einde van de podcast nog een fotografie-tip (vaak hardware of software). De stemming is altijd heel positief en omdat de fotografen allemaal hun eigen expertise hebben, worden de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken benaderd.
Soms worden er ook interviews met fotografen, software-ontwikkelaars of hardware-makers in de show opgenomen. Die zijn vooraf opgenomen en kunnen wat mij betreft makkelijk op zichzelf staan.

2. Photofocus
Dit is een populaire podcast van de bekende fotograaf Scott Bourne, met of zonder gast. Bourne is heel commercieel en steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. De afgelopen jaren was het voornamelijk een vraag-en-antwoord-podcast waarbij de luisteraars hem per email fotografie gerelateerde vragen konden stellen. Deze vragen omvatten het hele spectrum van beginner tot gevorderd.
De podcast is sinds begin 2012 wat anders opgebouwd: Scott Bourne praat met een gast over fotografie in het algemeen, zoals nieuws, technieken en apparatuur terwijl er ook nog wat vragen beantwoord worden.
Scott Bourne heeft ook nog een andere podcast, zie verderop in deze lijst: Goingpro podcast.

3. The imagedoctors
The image doctors zijn de (landschaps)fotografen Rick Walker en Jason Odell. Zij maakten de tweewekelijkse podcasts voor de Nikonians.org website waarbij ze diverse camera’s en lenzen (vaak Nikon) bespraken, fotografietips gaven en over hun fotografiereizen vertelden. Inmiddels zijn ze gestopt na 151 podcasts, deze zijn gelukkig nog wel te beluisteren via de bovenstaande links. Ik vond (en vind) het erg leuk om naar deze uitzendingen te luisteren, je krijgt een beetje het gevoel dat je met bekenden aan tafel zit en ongebreideld over fotografie zit te praten.

4. The CandidFrame
Deze podcast wordt gemaakt door fotograaf en docent Ibarionex Perello waarbij hij fotografen interviewt over hun afkomst, werk en plannen. De vragen gaan meer over de persoon en diens ideeën over fotografie dan over de gebruikte apparatuur en de technologie. Ibionarex bereidt de interviews grondig voor en de vragen die hij stelt gaan veel dieper dan de standaard interviewvragen waardoor je echt meer te weten komt over degene die wordt geïnterviewd.
Het is altijd grappig om te horen dat de geinterviewden de meeste moeite hebben met de vraag welke fotograaf ze aan zouden willen raden aan de luisteraars.
Ibarionex Perello heeft ook een boek geschreven waarbij hij sterk werd geïnspireerd door de Candid Frame podcast: Chasing the Light. Dit boek is verkrijgbaar via bol.com en via amazon.co.uk*.

5. The Grid
Dit is meer een webcast dan een podcast maar als je de show als mp3 downloadt mis je niet veel. Behalve natuurlijk de zeldzame keer dat het onderwerp een foto-bespreking is, dan mis je namelijk de foto’s waar de uitzending over gaat…
Deze show wordt gemaakt door Scott Kelby’s Kelbytraining.com, een online fotografie (en meer!) cursus-instituut. Scott Kelby zelf is vaak de presentator van The Grid samen met Matt Kloskowski of Rafael RC Concepcion of een gast (vaak een fotograaf). De onderwerpen gaan vaak over de technologie (camera’s, software) maar ook de andere aspecten van het fotograferen komen voorbij.
Omdat The Grid live wordt uitgezonden (daarna staat de show in het archief) komen er tijdens de uitzending veel emails en tweets met commentaar binnen die de discussies uiteraard flink aanwakkeren.

6. Martin Bailey Photography Podcast
De Engelsman Martin Bailey woont al jaren in Japan en organiseert daar (sinds kort full-time) foto-tours, met name voor landschapsfotografen en wildlife-fotografen. Omdat hij zich ook flink ontwikkeld heeft op fotografisch en zakelijk gebied hoor ik hem in de podcast regelmatig dingen ontdekken (copyright, website bouwen, foto’s verkopen etc.) waar ik zelf ook in geïnteresseerd ben.
Het is leuk om de Amerikaanse accenten van de andere podcasts van dit lijstje eens af te wisselen met Martin Bailey’s Engelse accent. Overigens is Martin af en toe ook een van de gasten van TWIP (zie boven).

7. Going Pro Podcast
Deze podcast wordt gemaakt door Scott Bourne en Skip Cohen. De show wordt speciaal gemaakt voor amateurfotografen die zich willen ontwikkelen naar (semi)-beroepsfotograaf. Het zijn korte uitzendingen waar elke keer weer een klein onderdeel van het beroepsfotografenbestaan wordt uitgelicht. De onderwerpen variëren van onderhandelen met een klant tot het toepassen van de sociale media (blog!) en van het doorzettingsvermogen van de fotograaf tot het huren (i.p.v. kopen) van apparatuur.
Er is inmiddels ook een boek uit dat bij deze podcast hoort. Dit boek heet uiteraard Going Pro en is onder meer verkrijgbaar via bol.com en amazon.co.uk.

8. Digital Photo Experience
Deze podcast wordt gemaakt door de fotografen Juan Pons en Rick Sammon. Deze laatste heeft enorm veel fotografieboeken geschreven en uit de grote diversiteit aan onderwerpen zie je ook gelijk waar zijn specialiteit ligt: zijn specialiteit is namelijk het niet specialiseren. Daardoor kan hij heel veel vertellen over diverse fotografie-onderwerpen, en komt het hele fotografiespectrum voorbij: van onderwaterfotografie tot huwelijksfotografie en van HDR (high dynamic range) tot Photoshop. Ook worden er regelmatig interviews met andere fotografen in deze podcast opgenomen.
Voor het gemak hier nog de links naar de boeken van Rick Sammon op bol.com en op  amazon.co.uk.

 

*) Boeken van amazon.co.uk worden gratis verzonden als het bestelbedrag uitkomt boven 25 Engelse pond (ca E30). Klik dan bij het bestellen wel op super saver delivery dan zie je de verzendkosten naar E0 (gratis) gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.