Dor blad vs levend blad

Het verschil tussen een dor blad en een levend blad is natuurlijk de kleur: het dorre blad is niet meer groen maar bruinachtig. Reden daarvoor is dat het bladgroen (oftewel chlorofyl) is afgestorven, bijvoorbeeld door gebrek aan voedingsstoffen of door het kouder worden van het weer.

Bladgroen reflecteert de infraroodstraling (dat ook in zonlicht zit) zo sterk dat op infraroodfoto’s de blaadjes van bomen en planten bijna wit zijn. Het is dan ook bijzonder om te zien dat een dor blad dit infrarode deel van het licht veel minder goed reflecteert nu het geen bladgroen meer bevat. Een zwart-witfoto uit een ‘gewone’ camera zal voor een dergelijk blad vrijwel identiek zijn aan een zwart-witfoto uit een infraroodcamera.

Onderstaande foto is met een infraroodcamera gemaakt en dat is dan vooral te zien aan de witte (oorspronkelijk groene) plantjes die de bodem bedekken en nog vol zitten met chlorofyl.

Infraroodfoto van een afgestorven blad
Infraroodfoto van een dor blad op levende plantjes

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.