Infraroodfoto t.o.v. kleurenfoto

Het leuke van een infraroodfoto is dat het resultaat niet zo eenvoudig te bereiken is met een programma als Photoshop. Dit komt omdat de kleuren en tinten in een infraroodfoto compleet anders zijn dan die in een kleurenfoto.

Zoals in een eerdere blogpost beschreven worden deze licht- en donkertinten sterk bepaald door de reflectie van de infraroodstraling door de onderwerpen die op de foto staan. Het simpele omzetten van groen naar wit is dus niet zomaar mogelijk omdat een groen geverfd voorwerp de infraroodstraling veel minder zal reflecteren dan ‘natuurlijk groen’ met precies dezelfde kleur zoals bomen, planten en struiken.

De volgende foto is gemaakt met een omgebouwde infraroodcamera (Nikon D70) en later omgezet naar zwart-wit.

Infrarood foto van een kerkje in Toruguero in Costa Rica
Infrarood foto (omgezet naar zwart wit) van een kerkje in Toruguero, Costa Rica

De volgende foto is een paar minuten later gemaakt maar dan met een gewone spiegelreflex camera (Nikon D90).

Kleurenfoto van een kerkje Tortuguero in Costa Rica
Kleurenfoto van een kerkje in Tortuguero, Costa Rica

Deze foto ziet er omgezet naar zwart-wit als volgt uit:

Zwart-wit foto van een kerkje in Tortuguero in Costa Rica
Zwart-witfoto (omgezet vanaf een kleurenfoto) van een kerkje in Tortuguero, Costa Rica

Deze zwart-wit kleurenfoto ziet er, vergeleken met de oorspronkelijke zwart-wit infraroodfoto compleet anders uit. Bij infroodfotografie moet je dus ook op een andere wijze leren kijken naar het onderwerp dat je gaat fotograferen. Eigenlijk moet je in je hoofd het infrarode beeld alvast visualiseren en omzetten naar zwart-wit om de juiste lichte- en donkere tinten vast te kunnen leggen.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.