Frituurijzer – de speurtocht en de deegbakjes

Op de zolder van mijn ouders vond ik een merkwaardig apparaat waarvan niemand wist wat het was. Na een post op Facebook kwamen er verschillende suggesties binnen: verwarmingsknop, kaarsendover, koffiecupjeshouder, cupcakeshoudermaker of zelfs ‘een ratel uit de laat 20e eeuw’.

Uiteindelijk had iemand in het blad Landleven een vergelijkbaar voorwerp gespot – het bleek een ‘frituurijzer’ te zijn. Daarmee maakte men vroeger ‘deegbakjes’ waar dan een zoete of hartige vulling werd gedaan. Het leuke was dat het oorspronkelijk recept ook nog bij het artikel stond dus ik kon mijn frituurijzer gelijk uitproberen.

Met frituurijzer gemaakte deegbakjes
Bakjes gemaakt met frituurijzer

Het resultaat is een gefrituurd ‘deegbakje’, op de foto hierboven staan deze bakjes nog even zonder vulling erin om goed te laten zien hoe de bakjes eruit zien. In het Landleven-artikel wordt een zoete vulling genoemd van banketbakkersroom met aardbeien. Laat nu de zomer maar komen…

Frappant detail is overigens dat mijn frituurijzer gemaakt is van …aluminium!

2 gedachten over “Frituurijzer – de speurtocht en de deegbakjes”

 1. En heb jij dan ook het recept van de deegbakjes gemaakt met een frituurijzer ?
  En zo ja kun je mij dat geven

  1. Hallo John, Dit is het recept dat ik destijds heb gebruikt:

   Recept Fritures

   1 ei
   75 gr bloem
   15 gr maizena
   1 dl melk
   Zout en peper. (Het is duidelijk dat peper weg kan blijven bij zoete vulling!)

   Klop het ei met de peper en het zout. Voeg er de bloem (of de beide meelsoorten) en zoveel vocht bij, tot het meel niet meer stuift. Roer uit dit beslag de klontjes en voeg er ’t overige vocht bij. Maak in een diep ijzeren potje frituurvet of slaolie zo heet, dat er blauwe damp afkomt. Laat er het frituurijzer in warm worden, laat het even op grauw papier uitdruipen en dompel het in het beslag (alleen het vormpje, zodat een deegbakje al vast kleeft). Bak de fritures in het hete vet lichtbruin, laat ze op grauw papier flink uitdruipen en vul ze warm met ragout. (Zoals ik al opmerkte, óf hartige, óf zoete vulling is mogelijk.)
   NB bewaar ze, zo nodig, geheel afgekoeld, in trommels. Indien ze slap zijn geworden, plaatst men enige in elkaar geschoven (om de vorm te behouden) even in de oven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.