Op de zolder van mijn ouders vond ik een merkwaardig apparaat waarvan niemand wist wat het was. Na een post op Facebook kwamen er verschillende suggesties binnen: verwarmingsknop, kaarsendover, koffiecupjeshouder, cupcakeshoudermaker of zelfs ‘een ratel uit de laat 20e eeuw’.
Uiteindelijk had iemand in het blad Landleven een vergelijkbaar voorwerp gespot – het bleek een ‘frituurijzer’ te zijn. Daarmee maakte men vroeger ‘deegbakjes’ waar dan een zoete of hartige vulling werd gedaan. Het leuke was dat het oorspronkelijk recept ook nog bij het artikel stond dus ik kon mijn frituurijzer gelijk uitproberen.

Het resultaat is een gefrituurd ‘deegbakje’, op de foto hierboven staan deze bakjes nog even zonder vulling erin om goed te laten zien hoe de bakjes eruit zien. In het Landleven-artikel wordt een zoete vulling genoemd van banketbakkersroom met aardbeien. Laat nu de zomer maar komen…
Frappant detail is overigens dat mijn frituurijzer gemaakt is van …aluminium!
Geef een reactie