Instagram foto’s op Imgembed

Een van de voordelen van een smartphone boven een spiegelreflexcamera is dat je een smartphone vrijwel altijd bij je hebt. Daardoor kan je overal en nergens foto’s maken die je anders gemist zou hebben bij het gebrek aan een normale camera. Ook is het fotograferen met een smartphone vaak veel sneller te doen ten opzichte van het uit een tas of hoes halen van je spiegelreflex.

Sinds het begin van deze maand (april 2013) zet ik mijn iPhone-foto’s van opmerkelijke patronen, leuke achtergronden en abstracte onderwerpen op Instagram. Gewoon uit nieuwsgierigheid maar ook om te kijken hoe zo’n foto er uiteindelijk uit komt te zien – de instagramfoto’s zijn altijd vierkant en je kan allerlei filters toepassen, iets wat ik normaal gesproken niet doe.

Screen van account van Wijnand Loven op Instagram
Mijn Instagram account

Inmiddels heb ik mijn Instagram account gekoppeld aan de site Imgembed.com. Deze nieuwe site is opgericht om bloggers en andere gebruikers foto’s te laten gebruiken die door fotografen beschikbaar zijn gesteld, bijvoorbeeld vanuit hun Instagram of Facebook account. Bij het gebruik van zo’n foto wordt de fotograaf dan automatisch genoemd als maker en rechthebbende. Voor een klein bedrag (dat je als fotograaf zelf kan instellen) kan de gebruiker van de foto zelfs een licentie kopen.

Wijnand Loven on Imgembed.com
Mijn Imgembed account

Ik vind Imgembed.com een heel goed initiatief omdat ik gemerkt heb dat gebruikers vaak zomaar een foto van het internet p(l)akken zonder er zich bewust van te zijn dat de rechthebbende fotograaf daar wel eens problemen mee zou kunnen hebben. En als de potentiele gebruiker van zo’n foto daar wel mee bezig is, is het niet altijd mogelijk om de fotograaf van de foto te vinden omdat de metadata vaak van het fotobestand worden gestript.

Door Imgembed worden gebruiker en fotograaf dus bij elkaar gebracht op een open en eerlijke wijze. Voor de gebruiker is het voordeel dat hij/zij op legale wijze de foto’s kan gebruiken. Voor de fotograaf is het voordeel met name de verwijzing en de naamsbekendheid. Want alhoewel Imgembed dus wel een commerciele component heeft, moet dit niet de reden zijn om in te stappen, ik denk namelijk dat de concurrentie van stocksites als iStockphoto.com en Shutterstock.com op dat gebied te groot is.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.