Watervoetafdruk – vervorming door druppels

Onze watervoetafdruk wordt steeds belangrijker nu we ons veel bewuster (moeten) zijn van het duurzaam gebruik van grondstoffen. Zo’n voetafdruk geeft aan hoeveel (zoet) water er gebruikt wordt om een product te maken of te gebruiken.

Op die manier kan je  een goede inschatting maken van de impact van het product op het milieu. Een dergelijke voetafdruk kan ook berekend worden van een heel bedrijf of zelfs van een land.

Watervoetafdruk - vervorming beeld door waterdruppels
Watervoetafdruk

Een vergelijkbare foto van een watervoetafdruk in een eerdere blogpost liet zien dat de waterdruppels de tekst (H2O) daaronder vervormen vanwege het feit dat ze werken als een soort lensjes. Elk van de 6 losse waterdruppels (5 tenen en de voet zelf) krijgt een uniek uiterlijk vanwege de verschillende afmetingen en vormen.

Om te onderzoeken hoe de vervorming precies loopt heb ik onder de doorzichtige plaat (waar de druppels op liggen) een vel ruitjespapier gelegd. Daardoor is goed te volgen op welke wijze het ruitjespatroon wordt vervormd door de verschillende druppels. En ook al was deze foto alleen maar ‘onderzoekend’ bedoeld, de foto bleek interessant genoeg om te gebruiken!

De foto van deze watervoetafdruk staat ook in mijn 500px account:

watervoetafdrukfoto op 500px

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.