Hoe je een infraroodfoto met blauwe lucht maakt

In een eerder artikel schreef ik al over het vervreemdende effect dat je krijgt als de rode tinten in een infraroodfoto worden omzet in blauwe tinten. De lucht wordt dan weer blauw terwijl de witte bomen in de foto juist wit blijven. De foto in dat artikel was gemaakt met een naar infrarood omgebouwde Nikon D70.

Je kan dit effect echter ook bereiken door een infraroodfilter op je lens te gebruiken van een niet-omgebouwde camera, zie ook het artikel hierover. De foto hieronder is gemaakt met een ‘gewone’ Nikon D90 met op de 18-70mm lens een Hoya R72 infrarood filter.

Foto met Hoya R72 infrarood filter - camera
Foto met Hoya R72 filter – eindresultaat

Hieronder worden de verschillende stappen beschreven die moeten worden gemaakt om de infraroodfoto uit de camera om te zetten een infrarood kleurenfoto.

Basis infraroodfoto

De instellingen van de camera waren als volgt: ISO200, diafragma 7.1, sluitertijd 30s. De witbalans stond ingesteld op ‘zonlicht’. De foto kwam als volgt uit de camera:

Foto met Hoya R72 infrarood filter - direct uit camera
Foto met Hoya R72 filter – camera

Heel oranje dus, wellicht leuk tijdens het WK of Koningsdag maar over het algemeen zal er dus nog wat moeten gebeuren met deze foto.

Aanpassen witbalans

Als eerste moet de witbalans (kleurtemperatuur) in orde worden gemaakt. Dit kan in vrijwel alle bewerkingsprogramma’s zoals Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom en Picasa. Het doel daarvan is om de kleuren in je foto zover mogelijk uit elkaar te leggen. Je kan beginnen met de ‘auto-instelling’ die je daarna naar eigen inzicht bijstelt of je gebruikt een referentie. In onderstaande foto heb ik het kleine witte bordje op de lantaarnpaal links gebruikt als referentie voor de witbalans.

Foto met Hoya R72 infrarood filter - witbalans softwarematig aangepast
Foto met Hoya R72 infrarood filter – witbalans aangepast

Vervolgens moet de rode lucht weer blauw worden gemaakt. Dit doe je met de kanaalmixer.

De kanaalmixer

De kanaalmixer (channel mixer) in Photoshop wordt in dit geval gebruikt om het rode en blauwe kanaal van de foto om te draaien. In een foto zijn de kleuren verdeeld over 3 ‘kanalen’: er is een rood kanaal, een blauw kanaal en een groen kanaal. In een normale situatie staat in een foto het rode kanaal op 100% rood (en 0% blauw) en het blauwe kanaal op 100% blauw (en 0% rood).

Kanaalmixer in photoshop elements met elements+
Kanaalmixer in PSE met elements+

Om nu het rode en het blauwe kanaal om te wisselen zet je In de kanaalmixer het blauwe kanaal op 0% blauw en 100% rood en het rode kanaal op 0% rood en 100% blauw. Het groene kanaal blijft hetzelfde.

In Photoshop Elements zit standaard geen kanaalmixer maar met de PSE plug-in Elements+ kan je de kleurkanalen wel bewerken. Met de zelfgemaakte preset ‘redblueswap’ (zie hiernaast) worden het rode en blauwe kanaal in een keer omgedraaid.

Het resultaat van het omdraaien van deze kanalen geeft de volgende foto:

Foto met Hoya R72 infrarood filter - roodkanaal en blauwkanaal omgewisseld
Foto met Hoya R72 infrarood filter – roodkanaal en blauwkanaal gewisseld

De lucht is blauw (met paarse tint) geworden terwijl de witte bomen en het witte gras gewoon wit gebleven zijn. Grappig om te zien is dat de groenblauwe prullenbak door het omdraaien van de kanalen opeens rood geworden is!

Eindresultaat

De paarse tint en de restjes rood kunnen nog verwijderd worden in Photoshop of in een ander bewerkingsprogramma. Dat heb ik niet uitgebreid gedaan met onderstaande foto maar enkele subtiele verschillen (zoals iets meer scherpte en contrast en de lenscorrecties) maken deze foto net iets beter dan de eerste versie.

Foto met Hoya R72 infrarood filter - camera
Foto met Hoya R72 filter – eindresultaat

 

Aan de slag

Hopelijk geeft dit artikel genoeg aanknopingspunten om je net gemaakte infraroodfoto’s te kunnen bewerken to mooie infrarood kleurenfoto’s. Samengevat zijn de twee belangrijkste stappen die je moet maken om dit soort foto’s te krijgen zijn dus:

 1. het goed krijgen van de witbalans en
 2. het omdraaien van het blauwe en rode kanaal.

Als er nog vragen over blijven dan kan je die altijd stellen via de commentaarbox hieronder, hopelijk kan ik ze voor je beantwoorden. Succes!

Reacties

5 reacties op “Hoe je een infraroodfoto met blauwe lucht maakt”

 1. Henk avatar
  Henk

  Bedankt voor de uitleg! Zo gauw de zon schijnt ga ik op pad met de camera en ga het uitproberen,het resultaat zal ik je toesturen !!
  groet,
  Henk

 2. Elly van Veen avatar
  Elly van Veen

  Blij met dit artikel, maar kan je me ook vertellen hoe ik aan de Elements + plugin kan komen??? ik kan die nergens vinden

  1. Wijn avatar

   Dank Elly, elements+ is te verkrijgen via http://simplephotoshop.com/elementsplus Daar kan je de demo downloaden of de hele versie kopen ($12).
   De links naar die pagina’s staan vrij klein bovenaan de pagina met de overzichten van de verschillende elements+ versies. Voor elk PhotoshopElements versie is namelijk er een andere elements+ versie. Succes!

 3. Elly van Veen avatar
  Elly van Veen

  Dank je wel voor je antwoord, ik heb het programmaatje gekocht en het doet het prima. Ik heb een week gezocht naar deze oplossing!

 4. […] Dus ben ik met mijn grote vriend Google op zoek gegaan naar een alternatief. Op de site van Wijnand Loven Fotografie vond ik het antwoord : Elements+  Ik had hier nog nooit van gehoord. Op mijn vraag kreeg ik nog […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.