4 leuke eigenschappen van CO2

De laatste jaren is CO2 voornamelijk negatief in het nieuws. Logisch natuurlijk: CO2 is bekend geworden als een van de belangrijkste broeikasgassen en wordt daardoor direct gekoppeld aan de opwarming van de aarde.

Toch is kooldioxide (CO2) op zich een heel normaal gas dat van nature voorkomt in onze atmosfeer. Doordat de mens in een relatief korte tijd echter enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen is gaan verstoken, neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer snel toe. Bij het verbranden van dat soort brandstoffen (olie, steenkool, aardgas) komt er namelijk CO2-gas vrij. Door deze snelle toename van de CO2-concentratie in de atmosfeer neemt het broeikaseffect sterk toe.

CO2 symbool met echte kooldioxide belletjes als GIF animatie
GIF- animatie van het CO2 symbool met echte kooldioxide belletjes

Toch kleven er aan CO2 niet alleen maar nadelen. Zoals boven beschreven komt het van nature in de atmosfeer voor en dat is natuurlijk niet voor niets. CO2 is nodig voor het leven op aarde: de CO2 wordt door planten en bomen opgenomen en onder invloed van zonlicht samen met water omgezet in glucose en zuurstof (O2). Om te kunnen groeien maakt de plant vervolgens cellulose van de glucose. Het vrijkomende zuurstofgas is voor de mensen noodzakelijk om te kunnen leven: wij ademen namelijk zuurstof in en CO2 uit.

Hieronder staan nog vier positieve eigenschappen van CO2 waar gebruik van wordt gemaakt bij de bereiding van voedsel en de consumptie daarvan.

1. Zonder CO2 zouden er geen belletjes in je bier en je cola zitten

De belletjes in frisdranken en bier en champagne worden veroorzaakt door het koolzuur dat daar in zit, namelijk in de vloeistof opgelost CO2. Dit koolzuur kan er op een natuurlijke manier in gekomen zijn zoals tijdens het brouwen van bier, of kunstmatig zijn toegevoegd zoals bij het maken van cola. Bij  het verlagen van de druk boven de vloeistof zoals bij het openen van de fles of het tappen uit het vat, komt de CO2 vrij en ontstaan er belletjes in het glas en in je mond.

2. Zonder CO2 zou je geen cafeinevrije koffie kunnen drinken

Voor het decafineren van koffiebonen zijn er een aantal mogelijkheden en bij de milieuvriendelijkste daarvan wordt CO2 gebruikt. Hierbij worden de bonen een aantal uren in ‘superkritisch’ CO2 gedompeld. De cafeïne komt daarbij vanuit de koffiebonen in de CO2 terecht dat daarmee fungeert als oplosmiddel. De bonen worden op deze wijze cafeïnevrij gemaakt en de cafeïne zelf wordt vervolgens uit de CO2 gefilterd.

3. Zonder CO2 zou je brood heel hard zijn

Bij het maken van brood worden eerst de ingrediënten gemengd en vervolgens tot deeg gekneed. Een van deze ingrediënten is gist dat de suikers (glucose) in het deeg omzet in alcohol en kooldioxide. Dit CO2 gas vormt belletjes in het deeg (het rijzen) en deze belletjes zorgen ervoor dat het brood na het bakken heerlijk luchtig is.

En dit laatste punt is met name voor kinderen interessant:

4. Zonder CO2 zou er geen knettersnoep bestaan

Knettersnoep wordt gemaakt door aan gesmolten suikergoed onder druk CO2 toe te voegen. Als het snoep gestold is en hard is geworden dan kan de opgeloste CO2 niet meer ontsnappen zodra de druk weer wordt verlaagd. Wanneer je zo’n korreltje snoep in je mond doet dan lost de suiker daarvan op in je speeksel en komt het daarin opgeloste CO2-gas vrij met knetterende geluiden.

Kortom, ondanks dat CO2 vaak negatief in het nieuws is moeten we ook niet vergeten dat we op aarde niet zonder CO2 zouden kunnen en dat we dit gas ook nodig hebben bij het bereiden en consumeren van (een deel) van ons voedsel.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.