6 technologie podcasts die je niet mag missen

Apple oortelefoon voor het luisteren naar podcastsIn de fotografie-podcasts waar ik vaak naar luister worden er regelmatig andere podcasts genoemd die niet specifiek over fotografie gaan maar meer over algemene techniek en technologie (’tech’). Aangezien fotografie en tech dicht bij elkaar liggen komen er in die podcasts dus ook regelmatig fotografie-onderwerpen aan bod.

Hieronder een bonte verzameling van mijn favoriete techniek en technologie podcasts (eventueel als videocast). Alle podcasts zijn Engelstalig en komen uit Amerika of uit Engeland dus als je Engels redelijk is: dit zijn absolute aanraders als je op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen op het gebied van techniek en technologie!

logo Everyday Einstein podcastEveryday Einstein.

Einstein voor iedereen: in deze podcasts worden moeilijke wetenschappelijke onderwerpen in begrijpelijke termen uitgelegd door Dr. Lee Falin. De onderwerpen variëren enorm: soms gaat het over de bijzondere eigenschappen van water, dan weer over de vierde dimensie, de keer daarna volgt er een uitleg van het hefboomprincipe en een week later over de werking van een kwantumcomputer. Deze hapklare brokken techniek duren meestal slechts 10 minuten dus in een korte tijd ben je gelijk een heel stuk slimmer geworden. En als je het niet in een keer begrijpt: het voordeel van podcasts is dat je gewoon terug kan spoelen en opnieuw kan gaan luisteren.

logo Wired.co.uk podcastWired.co.uk podcast.

De Engelse uitvoering van het beroemde Amerikaanse technologie tijdschrift Wired heet Wired.co.uk. Dit magazine heeft haar eigen podcast. Een deel van de onderwerpen grijpt terug op het blad en op de website. De podcast wordt gemaakt door de redacteuren van het blad, eventueel aangevuld met andere journalisten. De tech-onderwerpen en de discussies daarover worden uiteraard met de bekende Engelse humor gebracht. De tune is een heel lelijk commodore 64-achtige computermuziekje is maar zoiets hoort natuurlijk ook gewoon bij een techniek- en technologie podcast.

logo TED talks podcastTEDtalks (Videocast).

De bekende TED conferenties en de lokale of wereldwijde varianten daarvan (TEDx, TEDglobal) worden altijd op het internet gezet opdat de presentaties bij een zo groot mogelijk publiek bekend worden. Vrijwel dagelijks wordt er een nieuwe videocast uitgebracht en die gaan niet alleen over techniek en technologie. De onderwerpen uit de wereld van Technologie, Entertainment en Design (TED) variëren natuurlijk enorm en ’tech’ is hier dan ook slechts een deel van. Soms staat er een avonturier op het podium, soms een wetenschapper, dan weer een architect of fotograaf etc. etc. De presentaties (maximaal 18 minuten) zijn bijna altijd boeiend, ontroerend en/of indrukwekkend. Alhoewel deze TED videocast dus niet altijd over techniek of technologie gaat mag deze absoluut niet in dit rijtje ontbreken.

logo TWIT podcastThis Week in Technology, TWIT (videocast)

In deze wekelijkse videocast worden de ontwikkelingen op het gebied van techniek, technologie doorgenomen door Leo Laporte en een aantal gasten die bij hem in de studio zitten of via Skype op grote tv-schermen aanwezig zijn. De gasten zijn bijvoorbeeld bloggers, onderzoekers of journalisten en hebben altijd wel een mening over het besproken onderwerp. Die onderwerpen variëren van revolutionaire robots, de nieuwe iPad, ontwikkelingen bij Google tot geruchten over de nieuwe topman bij Microsoft. Ook de bitcoin is een regelmatig terugkerend onderwerp. De ‘show’ wordt met veel humor en enthousiasme gebracht en zowel de kwaliteit van de video als van het geluid is erg goed. Overigens komt de videocast in twee varianten; hi-fi en de veel kleinere ‘lo-fi’, voor het bekijken op de smartphone of tablet is de kleinere lo-fi versie goed genoeg.

logo MacCast podcastMacCast.

Een beetje een vreemde eend in de bijt is The MacCast podcast – deze is eigenlijk alleen interessant voor de liefhebbers van Apple producten. De slogan is dan ook: ‘For Mac geeks, by Mac geeks’!. Het programma duurt 60-90 minuten. De frequentie is ongeveer wekelijks. In deze podcast worden er nieuwsberichten over Apple gedeeld en dat zijn natuurlijk niet alleen de laatste producten maar ook de geruchten die altijd de ronde doen over de iPad maxi (iPad Pro) de iWatch en allerlei andere zaken waar de Apple-fans rustig een dik uur mee kunnen vullen.

logo Know How podcastKnow-How.

In deze videocast (ook van TWIT.tv) presenteert Fr. Robert Ballecer (een priester) echte nerd- en geek-onderwerpen. Voorbeelden daarvan zijn het bouwen van je eigen rasberryPi computer, het opzetten van een archief voor je online video’s, het samenstellen van een dogecoin mining computer en meer van dat soort zaken. De shows werden tot en met december 2013 ook gepresenteerd door Iyaz Akhtar (hij staat nog op het icoontje naast deze tekst), hij is met ingang van het nieuwe jaar echter vertrokken naar een andere technologie website: CNET.com.

Luisteren naar podcasts

De podcasts zijn zoals alle podcasts gratis te beluisteren via podcast apps zoals Podcast van iTunes, of bijvoorbeeld de Downcast app. Meer daarover in een latere blogpost.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.