Easy-Macro lens voor macrofotografie met je smartphone

Meer tips, trucs en inspiratie voor je mobiele fotografie? Kijk dan eens op mijn nieuwe site:

http://www.mobielefotografie.nl/

Op de laatste dag van de Easy-Macro Kickstarter-campagne kon ik op de valreep nog een lensje kopen. De campagne had toen al de vereiste hoeveelheid geld opgehaald (uiteindelijk 156% van het benodigde crowdfunding-bedrag!) en daardoor konden de makers het lensje fabriceren en vervolgens uitleveren.

De Easy-Macro op een smartphone (iPhone 4S)De bedenkers van de Easy-Macro lens beloofden tijdens hun campagne om een simpel systeem met een makkelijk bruikbare lens te maken zodat je op eenvoudige wijze macrofoto’s zou kunnen maken met je smartphone. In het onderstaand artikel wordt bekeken of het lensje deze mooie beloften waar kan maken.

Materiaal

Het lensje is gemaakt van perspex (PMMA) en wordt op de lens van de smartphone-camera bevestigd d.m.v. het blauwe elastiek waar het lensje in zit. Je kan, heel makkelijk, het elastiek even wat heen en weer schuiven om het lensje precies voor het midden van de lens van je smartphone te krijgen.

Easy Macro-lensje met het blauwe elastiek
Easy Macro-lensje met het blauwe elastiek

Het lensje heeft een inkeping aan de zijkant en blijft daardoor stevig in het gat van het elastiek zitten. Het toepassen van een elastiek is erg slim omdat het systeem daardoor op diverse formaten smartphone te bevestigen is.

Het elastiek loopt bij sommige smartphones over de ingebouwde flits heen. Dit is geen probleem, deze moet je sowieso uitzetten als je macrofoto’s wil maken. Wel moet je er dan natuurlijk voor zorgen dat het te fotograferen voorwerp voldoende belicht is.

Om het lensje te bewaren en tegelijkertijd te beschermen tegen krassen werd er een plastic kaartje bijgeleverd ter grootte van een creditcard waar het elastiek precies omheen past. Dit geheel wordt dan in het eveneens bijgeleverde Tyvek (PE-papier) zakje geschoven en dat kan je dan bewaren in bijvoorbeeld je portemonnee.

Macrofotografie

De vergroting van het lensje bedraagt ongeveer 4x.  Op onderstaande foto’s van de snijmat is te zien dat dit inderdaad het geval is.

Smartphone foto van snijmat zonder en met Easy-Macro lensje.
Smartphone foto zonder en met Easy-Macro

Het fotograferen met het macrolensje gaat net zoals het fotograferen zonder lensje. Het enige verschil is dat je de smartphone veel dichter bij het te fotograferen voorwerp moet houden om scherp te kunnen stellen. Het is zoals altijd heel belangrijk om de telefoon stil te houden om een scherpe foto te krijgen, door de kleine afstand tot het voorwerp zie je heel duidelijk op je schermpje als je dat niet doet. Het stilhouden van je telefoon lukt het beste als je deze ergens op te laat steunen, dat kan een statiefje zijn maar natuurlijk ook een doosje of blokje van de juiste hoogte.

Om  bewegingsonscherpte te vermijden ten gevolge van het maken van de foto, zou je de zelfontspanner kunnen gebruiken of een afstandbediening zoals de eerder op deze blog besproken Shuttr.

De macrofoto’s

De kwaliteit van de foto’s die met de Easy-Macro lens gemaakt worden is verrassend goed.

Smartphone foto van Volkswagen Transporter speelgoedauto zonder en met Easy-Macro lensje.
Smartphone foto zonder en met Easy-Macro

Uiteraard is er wel wat kwaliteitsverlies door het plastic lensje en een flinke onscherpte naar de randen toe door de sterke lenswerking, maar over het algemeen kan je prima smartphone-foto’s maken met de Easy-Macro. En niet te vergeten: je kan met dit lensje natuurlijk ook macro-video’s maken!

Conclusie

De Easy-Macro lens doet haar naam eer aan: het is niets meer en niets minder dan een simpel macrolensje voor zeer weinig geld. De kwaliteit van de foto’s is behoorlijk goed, uiteraard is er wat kwaliteitsverlies maar als je je smartphone goed stil houdt dan kan je hier prima en unieke (!) foto’s mee maken.

Verkrijgbaarheid

Het lensje is te koop op de Easy-Macro.com site voor $14.95. De verzendkosten bedragen $5 en de levertijd is 1-3 weken. Een veel duurder alternatief is de welbekende en grotere Olloclip maar als je slechts af en toe een macrofoto wil maken met je smartphone zou ik zeker gaan voor de Easy-Macro lens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.