NOx emissiehandel per 1 januari 2014 beeindigd

NOx emissiehandel beëindigd

De NOx-emissiehandel is per 1 januari 2014 beëindigd. Het NOx-emissiehandel-systeem werd in Nederland opgezet om de emissie van verzurende gassen te verminderen. De verplichting om deze emissie te verminderen komt uit de Europese NEC richtlijn waarin de nationale emissieplafonds (National Emission Ceiling) zijn vastgelegd.

Aangezien Nederland haar totale emissie van NOx (stikstofoxiden) moest verminderen werd de NOx-emissiehandel opgezet. In 2005 werd dit systeem voor het eerst toegepast op grote (verbrandings)installaties. De bedoeling van het systeem was het prikkelen van de industrie: door de marktwerking zouden de NOx-emissierechten zo duur worden dat het zou lonen om te investeren in nieuwere, schonere, technieken.

NOx emissiehandel per 1 januari 2014 beeindigd
NOx emissie

De emissiehandel heeft hierin echter gefaald. De industrie bleek met name kosten te moeten maken voor de administratie en de controle van de NOx-emissies. De kosten voor de emissierechten waren daarentegen zo laag dat de prikkel om (vanuit dit systeem) te investeren in schonere technologie zeer beperkt bleef. Om die reden werd de NOx-emissiehandel dan ook stopgezet per 1 januari 2014.

conceptfoto voor de NOx emissiehandel
Conceptfoto voor de NOx emissiehandel

Het oorspronkelijke doel, namelijk het verminderen van de totale Nederlandse NOx-emissie is echter wel bereikt. Dit komt omdat er tegenwoordig strenge eisen worden gesteld aan de uitstoot van individuele installaties vanuit de Richtlijn industriële emissies (RIE) en voorheen IPPC richtlijn.

De rapportages m.b.t. de NOx-emissiehandel over 2013 moeten door de deelnemers nog wel worden afgerond maar per 1 januari 2014 is de NOx-emissiehandel dus officieel afgeschaft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.