losse blaadjes van een uitgevallen pioenroos als concept voor gebruik van gif in kwekerijen en landbouw

Bijensterfte – een combinatie van pesticiden en mijten

In de media wordt de laatste tijd gelukkig veel aandacht geschonken aan het fenomeen ‘bijensterfte’. Door het bestuiven van de bloemen en bloesems staan de bijen aan de basis van een aanzienlijk deel van onze voedselproductie en een eventuele complete bijensterfte zou voor de mens dan ook enorme gevolgen hebben. Behalve geen honing zouden we dan ook vele groenten- en fruitsoorten moeten missen.

Er worden diverse oorzaken genoemd voor de bijensterfte:

 • Het ontbreken van diversiteit in de landbouw waardoor alle planten tegelijk in bloei staan en er na de bloei in zo’n gebied geen voedsel (nectar, pollen) meer te vinden is voor de bijen.
 • Het constant verwijderen van (bloeiend) onkruid en bermplanten waardoor er ook daar is dus geen voedsel meer te vinden.
 • De varroamijt: deze mijt leeft op de bijen en plant zich voort op het broed van het bijenvolk. Niet alleen worden de bijen verzwakt door de mijten die ze met zich meedragen maar ook de bijen die geboren worden zijn dusdanig zwak en misvormd dat ze niet lang leven. Deze mijt met haar Harry Potter-achtige naam Varroa Destructor kan een heel bijenvolk in slechts enkele jaren laten sterven.
 • Het gebruik van diverse soorten landbouwgif
  Conceptfoto voor bijensterfte door gif
  Conceptfoto voor bijensterfte door gif

  zoals herbiciden (anti-onkruid) en fungiciden (anti-schimmel). Deze gewas-beschermingsmiddelen komen via de nectar en pollen in de bijenkast terecht. De pesticiden hebben onder meer een negatieve invloed op het oriëntatievermogen van de bijen waardoor ze de weg naar de bloemenvelden of de weg terug naar de kast niet meer kunnen vinden.

 • In 2013 werd ook gevonden dat er neonicotinoïden in het voedsel (nectar) van de bijen zitten. Neonicotinoïde is een bestrijdingsmiddel dat het zaad na het zaaien beschermt tegen insecten. De neonicotinoïden komen na het ontkiemen echter ook in de plant en de bloemen terecht en vinden zo hun weg naar de bij en de bijenkast. Er wordt nog volop onderzoek gedaan maar in de eerste berichten over de neonicotinoïden werd gemeld dat dit soort bestrijdingsmiddelen het imuunsysteem van de bijen aantast waardoor ze sneller doodgaan als ze in aanraking komen met een virus of een andere ziekmaker.
Een gezonde bijenkast met bijen en raten
Een gezonde bijenkast met bijen en raten

Kortom, de bijen hebben veel te lijden onder de landbouwmethoden van de mens en de daarbij gebruikte gewasbeschermingsmiddelen. Met de varroamijt als continue vijand van de daardoor verzwakte bij is het niet moeilijk in te zien dat de bijenpopulatie zich in een kritieke toestand bevindt. Het is niet gezegd dat een van bovenstaande oorzaken de bijensterfte van de laatste jaren heeft veroorzaakt maar duidelijk is inmiddels wel dat de combinatie van een aantal van deze factoren de bijenstand enorm heeft verzwakt.

 

Voor wie meer wil weten over de bijensterfte staat hieronder de mooie TED-presentatie van bijenonderzoekster Marla Spivak.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.