IOS7 app icoon Koningsdag - Appy Koningsdag

Koningsdag 2014 – niet op de verjaardag van de koning dit jaar!

Komende zaterdag op 26 april 2014 wordt er voor het eerst weer Koningsdag gevierd in Nederland. Dit is een van de gevolgen van de kroning van Willem-Alexander in 2013. De koning is weliswaar jarig op 27 april maar omdat die dag in 2014 op een zondag valt, wordt Koningsdag (wettelijk) vervroegd naar 26 april volgens het koninklijk besluit 13.000173.

champagne glas met oranje drank - lang leve de koning
Proosten op de koning!

In dat besluit ‘Vaststelling en aanduiding van de zevenentwintigste april als Koningsdag’ van 30 januari 2013 wordt, heel officieel, een dag aangewezen ‘waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd en deze dag van een aanduiding te voorzien’.

Het besluit kent slechts drie artikelen.

In artikel 1 staat dat 27 april wordt aangewezen als Koningsdag. Uitzondering daarop wordt gemaakt als 27 april op een zondag valt. IOS7 app icoon Koningsdag - Appy KoningsdagOpvallend is dat pas in de toelichting daaronder wordt vermeld dat Koningsdag in dat geval een dag eerder wordt gevierd, op zaterdag 26 april dus.

In artikel 2 staat dat het Koninklijk besluit van 24 april 1980, nr. 11, wordt ingetrokken. Dit besluit betrof het aanwijzen van koningin Beatrix’ Koninginnedag.

In artikel 3 wordt genoemd dat het het besluit ingaat op 1 januari 2014. Hiermee wordt geregeld dat de eerste Koningsdag, niet heel verrassend, in 2014 valt.

Volgend jaar, in 2015, valt 27 april op een maandag dus dan kan heel Nederland op die dag zowel Koningsdag als de verjaardag van de koning vieren. En omdat Koningsdag een nationale feestdag is, heeft het grootste deel van Nederland dan ook nog eens een echte vrije dag!

Bovenstaande app icoon kan als echt oranje ‘Appy Koningsdag’ – kaartje worden verzonden via deze link naar Kaartje2go

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.