Uitnodiging voor een cowboyfeestje of partijtje

Waarom je niet altijd ‘zacht licht’ wil gebruiken bij het fotograferen

Een van de aandachtspunten die altijd worden genoemd in artikelen over studiofotografie en voedselfotografie is het zo zacht mogelijk maken van het licht waarbij je fotografeert. Hiermee wordt bedoeld dat het licht zo diffuus mogelijk moet worden gemaakt om harde schaduwen en hoge contrasten te voorkomen.

Het zachter maken van het licht kan heel simpel door de lichtbron dichterbij het onderwerp te brengen. Daardoor wordt de lichtbron relatief groter en ontstaan er daardoor minder scherpe schaduwen. Een andere veelgebruikte methode om je lichtbundel diffuser te maken, is het gebruiken van een flitsparaplu om in- of doorheen te flitsen. Ook een softbox zorgt op een dergelijke wijze voor een zachter licht.

Foto van cowboys met het woord feest erop, gemaakt met een softbox
Cowboys met een softbox

In al deze gevallen wordt de relatief scherpe lichtbundel uit de flitser verstrooid over een veel groter oppervlak. Ook de op- en voorzetstukjes voor je ingebouwde flitser zijn gebaseerd op dit principe maar die zijn, door het relatief kleine oppervlak, vaak wat minder effectief.

In bovenstaande foto is een softbox gebruikt voor de belichting  van de cowboys. In de softbox zat een flitser (Nikon SB-600) op een apart statief.

Voor het maken van sommige foto’s wil je echter de schaduw en het contrast daarvan juist benadrukken. In dat geval moet je het licht dus helemaal niet verstrooien en de lichtbron zo ver mogelijk van het te fotograferen onderwerp afhouden.

Foto van cowboys met het woord feest erop, gemaakt met een flitser parallel aan het oppervlak
Cowboys met hard licht van achteren

De scherpe lichtbundel creëert dan scherpe  schaduwen aan de andere zijde van het voorwerp. In de foto hierboven is dit toegepast: de foto is van boven genomen terwijl de flitser (dezelfde Nikon SB-600) parallel aan het witte oppervlak de cowboys van achteren aanflitst.

Grappige bijkomstigheid van deze foto is dat de pistolen in de handen van de cowboys niet meer als zodaing zijn te onderscheiden. Daarbij lijken de schaduwen meer op buitenaardse wezens dan op de oorspronkelijke cowboys.

Door het gebruik van het harde licht is er dus een foto ontstaan waar je twee keer naar moet kijken om te zien wat er eigenlijk op staat. Af en toe is het dus leuk om eens van de gebaande paden af te wijken en te kijken wat er nog meer voor mogelijkheden zijn met een kleine verandering van je fotografieopstelling.

De foto van bovenstaande cowboys met het woord feest erop kan via kaartje2go.nl worden verstuurd als echte papieren kaart via deze link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.