Foto van Sennheiser Adidas MX 685 SPORTS

Top 10 Engelstalige fotografie podcasts (update 2014)

Afgelopen 29 september was het ‘National Podcast Day’ (in de US), een mooie gelegenheid om de lijst met mijn favoriete Engelstalige fotografie-podcasts te actualiseren. De vorige overzichten dateren alweer van 2012 en 2013.

Ontwikkelingen

De podcast-wereld is flink in beweging. Er worden elke week weer podcasts gestart die al na een paar afleveringen worden gestopt. Ook proberen podcasters een nieuw publiek aan te boren door het combineren twee bestaande, populaire, onderwerpen. Zo zijn er in het afgelopen jaar een aantal marketing gerelateerde fotografie-podcasts bijgekomen, en die vormen een mooie aanvulling op de bestaande ‘pure’ fotografie-podcasts.

Oortjes van de Sennheiser Adidas MX 685 SPORTS oortelefoon.
Oortjes van de Sennheiser Adidas MX 685 SPORTS oortelefoon.

Een andere trend van de afgelopen periode is het ontstaan van de dagelijkse podcast. Ook daarmee kan een podcaster zich onderscheiden van de ‘gewone’, wekelijkse podcasts. John Lee Dumas begon hiermee met zijn FireNation podcast en door zijn enorme succes daarmee is deze trend overgeslagen naar de fotografie-podcasts.
Kortom, tijd voor een update van de beste Engelstalige fotografie-podcasts. In de onderstaande opsomming staat ook de link vanaf waar de podcasts gratis te beluisteren of te downloaden zijn. Dit kan in natuurlijk ook gewoon via iTunes of met een podcast-app.

1. TWIP – This Week In Photography

Thisweekinphoto.com/category/twip-episodes/

Uitzending: wekelijks.

Nog steeds mijn favoriete podcast: TWIP. In dit programma praat fotograaf en marketeer Frederick Van Johnson met een of twee andere fotografen over het fotografienieuws dat die week in de media is geweest. Er komt een grote verscheidenheid aan onderwerpen voorbij waarvan de enige overeenkomst is dat deze met fotografie te maken hebben. Apparatuur, fotocursussen, plagiaat, techniek, software, het aantal onderwerpen waaruit wekelijks  gekozen kan worden is vrijwel onuitputtelijk.

Het groepje fotografen rondom de altijd enthousiaste gastheer Frederick Van Johnson is elke week anders. Daardoor hoor je elke keer weer andere meningen en tips.

In september 2014 is ook de site van TWIP aangepast en worden specifieke onderwerpen in aparte podcasts uitgezonden. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld TWIP Talks (interviews), TWIP Street Focus (straatfotografie) en TWIP Your Itinerary (reisfotografie).

This Week In Photography TWIP is zichzelf opnieuw aan het uitvinden en wellicht komt er in de toekomst een betaald lidmaatschap. Toch mogen we aannemen dat de TWIP podcast als grote publiekstrekker gewoon gratis te beluisteren blijft.

2. Photofocus

Photofocus.com/podcast/

Uitzending: drie keer per maand.

In deze podcast van fotograaf Richard Harrington worden interviews gehouden met fotografen uit alle gebieden binnen de fotografie. Ook worden er regelmatig fotografietechnieken uitgelegd.

De interviews worden soms door andere, wat minder bekende, leden van het Photofocus-team gehouden en daardoor is het wel eens verwarrend om te achterhalen wie de geinterviewde is en wie de interviewer.

3. The Candid Frame

Ibarionex.net/thecandidframe/

Uitzending: een tot twee keer per week

Fotograaf en docent Ibarionex Perello interviewt fotografen over hun afkomst, werk en nieuwe projecten. In tegenstelling tot veel andere podcasts gaat The Candid Frame niet over apparatuur en techniek maar juist over de mens achter de fotograaf. Ibarionex bereidt de interviews heel goed voor en stelt vragen die de geinterviewde (en de luisteraar!) flink aan het denken zetten. Erg knap als je dat voor elkaar krijgt bij mensen die al heel vaak geinterviewd zijn en hun standaard antwoorden vaak al klaar hebben. Als je van diepte-interviews houdt dan is dit de perfecte (fotografie) podcast voor je.

De podcast heeft inmiddels ook een eigen (gratis) The Candid Frame app.

4. DPE – Digital Photo Experience

DPExperience.com/category/podcast/

Uitzending: twee keer per maand.

De fotografen Juan Pons en Rick Sammon wonen in verschillende plaatsen in Amerika maar komen via Skype twee keer per maand bij elkaar om over fotografie te praten. Het gaat dan over de projecten waar ze mee bezig zijn, fotografie in het algemeen en over de workshops die ze hebben begeleid. Ook worden er luisteraarsvragen beantwoord en komen er regelmatig interviews voorbij met andere fotografen. De stemming is altijd heel positief en er komen veel verschillende facetten van de fotografie voorbij.

Juan Pons is wildlife fotograaf en Rick Sammon is een fotograaf die van alle markten thuis is en daardoor geen echte specialisatie kent: zijn specialiteit is het ‘niet specialiseren’!

5. Photography Marketing Masters

Photographymarketingmasters.com/

Uitzending: dagelijks.

Dagelijkse podcast over fotografie-marketing waarin gastheer Nigel Merrick fotografen en marketeers  interviewt. Je hoort vaak dat veel professionele fotografen niet verder komen dan het maken van een website. Met deze interviews probeert Nigel er met de luisteraar achter te komen wat de succesvolle fotografen anders hebben gedaan en wat de marketing-experts aanbevelen op het gebied van onder meer sociale media.

6. Full Time Photographer – Josh Rossi

Fulltimephotographer.com/podcast-2/

Uitzending: dagelijks (maar: gestopt).

Zal je net zien: tijdens het schrijven van deze blogpost kondigt Josh Rossi aan om te stoppen met zijn dagelijkse fotografie-podcast! In deze podcast-serie interviewde hij fotografen en photoshop-artiesten. Josh Rossi is zelf ook fotograaf en een erg goede photoshopper die al meerdere prijzen heeft gewonnen met zijn werk.

Josh is erg enthousiast en leidt ze daarna vakkundig door het interview. De nadruk van de interviews ligt op het vinden, werven en houden van klanten voor je fotografie-bedrijf. Aan het eind van het interview geeft de gast nog een tip voor professionele fotografen.

De podcasts duren tussen de 15 en 30 minuten en door Josh’ natuurlijke nieuwsgierigheid steek je van elke aflevering wel iets op. Voorlopig staan de interviews nog on-line dus je kan ze nog beluisteren.

7. Martin Bailey Photography Podcast

Martinbaileyphotography.com/podcasts/

Martin Bailey is een Engelse wildlife en natuur-fotograaf die in Japan woont. Daar organiseert hij fotografie workshops en je kan aan zijn manier van praten horen dat hij gewend is om dingen helder en rustig uit te leggen. In de podcast vertelt hij over deze workshops, over zijn fotografie maar ook over zijn pogingen om zijn foto’s op andere manieren aan de man te brengen en andere algemene fotografie onderwerpen. Martin is ook een regelmatig terugkerende gast in de TWIP podcast.

8. The Digital Story

Thedigitalstory.com/podcasts/archive/

Uitzending: wekelijks.

Fotograaf Derrick Story heeft natuurlijk deze mooie titel voor zijn fotografie podcast kunnen kiezen vanwege zijn achternaam! In de podcast vertelt hij over zijn ervaringen met zijn micro 4/3 camera’s, geeft hij fotografietips en bespreekt het heel kort het fotografienieuws.

Derrick is ook de oprichter van de site thenimblephotographer.com waarop hij beschrijft hoe je met zo weinig mogelijk apparatuur zo mooi mogelijke foto’s kan maken. Dit ontwerp komt dan ook regelmatig terug in The Digital Story podcast.
Er zijn ook nog twee videocasts die hier natuurlijk genoemd moeten worden:

9. The Art of Photography

Theartofphotography.tv/episodes/

Uitzending: enkele keren per week.

Fotograaf en fotografiekenner Ted Forbes was tot voor kort curator in een museum maar heeft halverwege 2014 zijn baan opgezegd om zich volledig te kunnen wijden aan deze videocasts. Veel van de uitzendingen gaan over bekende en minder bekende fotografen. Ted Forbes is een echte kenner en laat het werk zien terwijl hij vertelt over de achtergronden van de foto en van de fotograaf.

10. The Grid

Uitzending: wekelijks.

Kelbytv.com/thegrid/category/episodes/

De uitzendingen van The Grid zijn live maar komen daarna in een archief terecht waar je ze altijd terug kan kijken. Ze worden gemaakt door het team van KelbyOne: het bedrijf van Scott Kelby dat ook seminars, workshops en online (fotografie)cursussen verzorgt.

Scott Kelby is zelf vaak de presentator van The Grid samen met Matt Kloskowski of Rafael RC Concepcion en/of een gast-fotograaf. Meestal zijn die gasten toch in de studio omdat ze een cursus aan het opnemen zijn. De show wordt met heel veel energie en humor gemaakt en met alle fotografie-onderwerpen die voorbij komen is het moeilijk om te stoppen met kijken!

Plug van Sennheiser Adidas MX 685 SPORTS
Plug van de Sennheiser Adidas MX 685 SPORTS oortelefoon.

Volgend jaar zal ik deze podcast-lijst weer actualiseren. Ik ben benieuwd hoe de lijst er dan uit zal zien: zouden deze podcasts dan allemaal nog bestaan? Zouden er weer nieuwe podcasts bijgekomen zijn? We zullen het wel horen!

 

 

 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.