Van mijn moeder kreeg ik vlak voor de Kerst een zak met aardperen uit haar eigen groententuin. Deze merkwaardige gevormde topinamboer-knollen deden me gelijk denken aan de Orks uit de Hobbit en Lord of the Rings films. Net als de Orks bevatten de aardperen allerlei uitstulpingen en zien ze er daardoor heel wild en ruig uit. Opvallend is dan ook dat deze raargevormde groente toch gewoon familie is van de zonnebloem…

Uiterlijk en smaak
Door al die uitstulpingen is het lastig om de knollen te schillen. Maar omdat ze geen echte schil hebben hoeven ze niet per se geschild te worden voordat je ze opeet. Alleen in plakjes snijden is daarom al voldoende. Goed schoonmaken met een borsteltje en wat water is trouwens wel aan te raden – alle holtes en deuken zitten namelijk vol met zand!

De aardpeer smaakt als een zoete niet-kruimige aardappel met wat aardse, notige toevoegingen. De knol wordt met name ongekookt gebruikt, bijvoorbeeld in salades of in schotels die even kort onder de grill moeten. Aardperen kunnen ook gewoon gekookt worden gegeten maar dan is de smaak gelijk wat saaier, een beetje zoals een… aardappel!
De aardperen komen van origine uit Amerika, daar werden ze door de Indianen verbouwd en gegeten. Door de Fransen zijn ze begin 1600 meegenomen naar Europa en omdat de plant zo snel en makkelijk groeit werd de aardpeer in de loop van de eeuwen daarna ook veel gegeten in Europa.
Foto’s van aardperen

Geinspireerd door de Orks uit de films heb ik het lelijke en rauwe uiterlijk van de aardperen benadrukt door ze met veel contrast te fotograferen. Dat heb ik gedaan door de knollen met name vanaf de zijkanten te belichten voor een zwarte achtergrond.
Zo werden de aardperen toch nog mooi, maar dan in hun lelijkheid.
Meer foto’s van deze aardperen staan bij de persoonlijke projecten in mijn portfolio: http://www.concept-photography.com/personal/.
In het Engels heten de aardperen trouwens earth apples (aard-appels) of Jerusalem artichoke (Jeruzalemartisjok) dus vandaar dat ik die term in mijn Engelstalige portfolio gebruik.
Geef een reactie