Foto van rode en blauwe luciferes op verbrand hout

Lucifers en scherptediepte – Photoshop of niet?

Om de kleuren van de onafgestoken rode en blauwe lucifers te benadrukken heb ik ze gefotografeerd op een ondergrond van verkoold hout. Het contrast zit daardoor niet alleen in de kleuren zelf maar, in overdrachtelijke zin, ook in het verschil tussen de verbrande- en onverbrande onderdelen op de foto.

Er wordt mij wel eens gevraagd of ik de zwarte achtergrond op bovenstaande lucifer-foto met opzet vervaagd heb in Photoshop. Het extra vervagen van de achtergrond is namelijk een handige techniek om meer aandacht naar het onderwerp van de foto (de lucifers) te leiden.

Kleine scherptediepte

Toch is deze achtergrond niet met Photoshop waziger gemaakt maar gewoon in de camera. Door het kiezen van een zeer kleine scherptediepte (minder dan 1mm!) werden alleen de lucifers scherp en de achtergrond niet, terwijl die slechts een paar millimeter verder ligt.

Vierkante foto van rode en blauwe lucifers op verbrand hout
Rode en blauwe lucifers op verkoold hout.

De foto is gemaakt met een macrolens (Tamron 90mm) waardoor de  lucifers van zeer dichtbij konden worden gefotografeerd. En in de fotografie geldt: hoe dichterbij bij het onderwerp – hoe kleiner de scherptediepte (met hetzelfde diafragma). Met een diafragma van f/14 kon daarom een scherptediepte van minder dan 1mm bereikt worden.

De lucifers en de achtergrond lagen parallel aan de sensor van de camera. Daardoor lagen alle lucifers in hetzelfde vlak en zijn ze allemaal even scherp. Als dat niet zo zou zijn geweest dan hadden we een verloop in de scherpte van de lucifers en de achtergrond gezien en dat zou de foto minder krachtig gemaakt hebben.

Cirkel van lucifers

Een variant op de bovenstaande foto is een vergelijkbare opstelling waarbij de lucifers in een cirkel zijn gelegd op dezelfde achtergrond van verkoold hout.

Foto van een cirkel van rode en blauwe lucifers op verbrand hout
Cirkel van rode en blauwe lucifers op verkoold hout.

Omdat het onderwerp groter was dan in de vorige foto, moest de afstand tussen de lens en de lucifers vergroot worden om de compositie te maken. Doordat de rest van de instellingen hetzelfde was (f/14) werd de scherptediepte dus groter vanwege de grotere afstand van de lens tot het onderwerp.

En door die grotere scherptediepte is de achtergrond op deze foto wel scherp!

Heb jij wel eens iets gefotografeerd waarbij het direct uit je camera al leek of de foto was gephotoshopt?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.