Amsterdamse huizen in infrarood

Een infraroodfoto hoeft niet altijd een boom of plant te bevatten om interessant te zijn. Het groen van bomen of planten wordt weliswaar wit (of: witter) waardoor een dergelijke foto vaak vervreemdend werkt. Maar het is natuurlijk geen must om een dergelijk element altijd mee te nemen in je compositie.

Hierbij een voorbeeld van een situatie waarin ik alleen mijn infraroodcamera bij me had en toch een ‘normale’ (zwart-wit) foto kon maken van een rij huizen in Amsterdam.

Infrarood fotografie van Amsterdams huizen
Infrarood foto van Amsterdams huizen

Ik kan deze foto niet vergelijken met een naar zwart-wit omgezette gewone kleurenfoto van hetzelfde moment maar deze zal er ongeveer hetzelfde uitzien. Het water aan de onderzijde zal echter wat lichter zijn. Dit komt doordat de infraroodstraling gedeeltelijk wordt geabsorbeerd door waterpartijen waardoor water er op een infraroodfoto vaak donker uitziet.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.