Shuttr – afstandsbediening voor je smartphone camera

Meer tips, trucs en inspiratie voor je mobiele fotografie? Kijk dan eens op mijn nieuwe site:

http://www.mobielefotografie.nl/

Heb je wel eens een foto willen maken met je smartphone terwijl je net niet bij het knopje kon? Bijvoorbeeld bij het maken van een groepsfoto of van een foto vanuit een moeilijke hoek?

Sinds een paar maanden gebruik ik daar een Shuttr voor: dit is een afstandbediening voor de camera van je iPhone of Adroid telefoon!

Shuttr - afstandsbediening voor je smartphone
Shuttr – smartphone afstandsbediening

Het bedrijf MukuLabs uit Hong Kong heeft de Shuttr ontwikkeld na een positieve campagne op Kickstarter en Indiegogo. Blijkaar was er dus een grote behoefte aan een dergelijke kleine en eenvoudige afstandbediening voor een smartphone.

Shuttr is een plat apparaatje van 6cm bij 2,5cm (6mm dik) en heeft drie knoppen, aan elke zijkant een schuifknopje en een grote drukknop in het midden:

  • aan/uit-knopje (rechterkant)
  • IOS/Android-schakelaartje (linkerkant)
  • afdruk-knop (midden).

Communicatie

De Shuttr communiceert met je smartphone (Apple of Android) via Bluetooth 3.0 en daardoor kan je een foto maken vanaf een afstand van 10 meter. In de praktijk is dit, afhankelijk van de omgeving, zelfs wat meer: ik heb zonder problemen vanaf 12m gefotografeerd. Overigens hoeven Shuttr en telefoon elkaar niet te zien, Bluetooth werkt ook achter muren, planten en mensen…

Shuttr via Bluetooth verbonden met iPhone
Shuttr via Bluetooth verbonden

Het via Bluetooth verbinden met je telefoon hoeft alleen de eerste keer te gebeuren, daarna herkennen telefoon en Shuttr elkaar zodra de Shuttr wordt aangezet. Het lampje op de Shuttr knippert dan even tijdens het opnieuw maken van verbinding, dit duurt ca. 10 seconden. Zodra het lampje constant brandt is de verbinding gelegd en kan je de camera aansturen. Wel moet je ervoor zorgen dat het IOS/Android-knopje in de juiste stand staat.

Overigens zijn de knopjes aan de zijkant wel van elkaar te onderscheiden: het aan/uit-knopje steekt wat uit en is daardoor makkelijker te bedienen dan het veel minder vaak gebruikte IOS/Android-knopje dat naar binnen ligt. Toch waren symbooltjes bij de knopjes wel handig geweest.

Gebruik

Ik heb de Shuttr getest met een iPhone (4S) met IOS6 en IOS7 en in beide gevallen kon ik de IOS camera-app aansturen om foto’s en video’s te maken. Hetzelfde geldt voor de Camera!-app van SmugMug. De Instagram camera kan je echter niet laten klikken met de Shuttr: als je dat doet gaat alleen het volume omhoog!

De Shuttr werkt op een simpel CR2025 batterijtje, dat zou ongeveer 2 jaar moeten meegaan volgens de handleiding; als je de Shuttr na gebruik tenminste weer uitzet. Als je dat vergeet dat doe je ongeveer een maand met de batterij. Waarschijnlijk komt dit door het Bluetooth zendertje dat energie blijft vragen als het niet wordt uitgezet.

Conclusie

Ik ben erg tevreden over mijn Shuttr. Het is niet alleen handig voor groepsfoto’s maar ook voor het fotograferen vanuit een onhandige positie. Zo moest ik laatst vanuit een hoekje van een kamer een foto maken en door de Shuttr te gebruiken kon ik ervoor zorgen dat mijn armen en benen niet in beeld kwamen…

Voor mijn Nikon spiegelreflex gebruik ik al jaren een vergelijkbare afstandbediening, de (naar Nikon-maatstaven) goedkope ML-L3 voor vergelijkbare toepassingen en ik miste in sommige gevallen een dergelijke mogelijkheid voor mijn iPhone. Maar met de Shuttr is dat dus niet meer het geval!

Waar te koop?

De Shuttr is via het internet te bestellen op (update april 2014):

https://www.trycelery.com/shop/shuttr

http://www.mukulabs.com/collections/all

voor $39.99 (E29) inclusief verzendkosten (wereldwijde verzending) voor de zwarte of witte versie. Voor andere kleuren komt er $10 bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.