Prachtig boek over sneeuwkristallen – Sky Crystals van Don Komarechka

Nu het in Nederland weer lente aan het worden is dringt langzaam het besef door dat we eigenlijk nauwelijks sneeuw hebben gehad tijdens de afgelopen winter. In Canada daarentegen is er, zoals elk jaar, gewoon weer heel veel sneeuw gevallen.

Sky Crystal boek Don Komarechka
Don Komarechka’s boek over sneeuwkristallen

De Canadese fotograaf Don Komarechka (uit Barrie, Ontario) heeft in de vorige Canadese winters prachtige foto’s gemaakt van de sneeuwkristallen die tijdens diverse sneeuwbuien uit de lucht zijn gevallen. Deze foto’s zijn inmiddels gebundeld in het boek ‘Snow Crystals’.

Dit boek bevat niet alleen maar foto’s maar ook het ‘recept’ daarvan: Don Komarechka legt de lezer namelijk ook uit met welke apparatuur hij de foto’s heeft gemaakt (uiteraard oa. macrolens), welke technieken hij tijdens het fotograferen heeft toegepast (oa. focus-stacking) en wat de nabewerking van dit soort foto’s inhoudt (enkele uren Photoshop!). Tevens geeft hij veel achtergrondinformatie over sneeuw en sneeuwkristallen en de vorming daarvan bij verschillende weertypes.

Behalve de mooie foto’s en het openhartig opschrijven van zijn werkwijze vind ik het ook erg leuk om te lezen dat Don Komarechka regelmatig zijn eigen theorie naar voren brengt als hij een sneeuwkristal tegenkomt dat nog nooit eerder is waargenomen of waar details op te zien zijn waar geen directe verklaring voor is.

Het proces van het maken van het boek is trouwens ook het vermelden waard. Het boek werd in eerste instantie verkocht via crowdfunding-site bij Indiegogo.com. Het beoogde financiële doel van deze wijze van voorfinanciering werd ruimschoots gehaald. Er werd zelfs zo ruim ingeschreven dat Don Komarechka vanwege de grotere oplage voor hetzelfde geld een dikker en professioneler boek met hardcover kon maken.

Toen na enkele proefdrukken het boek echt gedrukt werd, bleek dat de door de grote hoeveelheid zwarte inkt (de meeste sneeuwkristallen hebben op de foto een zwarte achtergrond) de pagina’s gingen ‘golven’. De hele partij boeken moest daarom worden afgekeurd en werd vervolgens opnieuw gedrukt op zwaarder papier.

Uiteindelijk bleken de boeken door de uitbreiding tijdens de succesvolle crowdfunding campagne en het andere papier bij het herdrukken zo zwaar geworden te zijn dat de verzendkosten veel hoger uitpakten dan was begroot. In een interview met fotograaf en podcaster Martin Bailey vertelt Don Komarechka dat hij met name op de zendingen ‘overseas’ geld moest bijleggen om het boek te verzenden. In het interview blijft hij er heel positief onder en geeft ook aan bijna quitte te spelen als hij in ieder geval nog een aantal boeken zou kunnen verkopen.

De site van Don Komarechka is: http://skycrystals.ca. Daarop is te lezen dat het boek nu $44.99 kost en de goedkoopste verzendmethode naar Nederland $20.79 kost. Dus voor ruim $65 (E45) heb je een prachtig en uniek fotoboek in handen. En daarmee dan natuurlijk ook het recept om zelf sneeuwfoto’s te gaan maken…
Het uitpakmoment van het Sky Crystals boek van Don Komarechka
Het uitpakmoment van het Sky Crystals boek

In Nederland hebben we natuurlijk niet zoveel variatie in het weer als in Canada en daarbij hebben we sowieso veel minder sneeuw maar met de informatie in dit boek zou je toch kunnen proberen een paar mooie sneeuwkristallen te fotograferen.

We moeten nog wel even wachten want het enige waar het nu nog aan ontbreekt is… sneeuw!

 

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.