Reparatie SB-600 Nikon flitsbuis

Een paar maanden geleden liet ik mijn Nikon SB-600 flitser per ongeluk op een tegelvloer vallen. De flitser deed het uiteraard niet meer maar omdat het aan/uit lampje nog brandde leek het erop dat alleen het flitsbuisje was gebroken. Zo’n flitsbuisje is een relatief goedkoop onderdeel maar omdat de hele flitskop uit elkaar moet is de officiële reparatie vaak een kostbare aangelegenheid.

Omdat ik in Nederland geen los flitsbuisje kon vinden heb ik deze besteld via eBay bij het bedrijf camerarecycler.com uit Canada. Als je op eBay zoekt naar “Nikon SB-600  Xenon flash tube” dan zie je genoeg andere mogelijkheden. De kosten bedroegen E16.76, inclusief verzending! Aangezien het bedrag onder de E22,- bleef hoefde er ook geen btw, douanerechten en inklaringskosten te worden afgerekend met de pakketdienst.

Reparatie van kapotte flitsbuis van de SB-600
Flitsbuisje Nikon SB-600

Bij het flitsbuisje werd als extra service ook een reparatiehandleiding meegestuurd maar die zijn uiteraard ook gewoon op het internet te vinden. Het uit elkaar halen van de flitskop is niet zo heel moeilijk, let daarbij wel op welke schroefjes uit welke gaatjes komen (er zijn lange en korte schroefjes).

Belangrijkste hulpmiddel bij het verwijderen van het kapotte flitsbuisje bleek een soldeerzuiger te zijn. Dit is een apparaatje waarmee je het vloeibare soldeer van de printplaatjes afzuigt zodat het flitsbuisje vrij komt te liggen.

Zonder zo’n soldeerzuiger kan je de soldeer weliswaar vloeibaar maken maar sta je vervolgens alleen maar het printplaatje (waar het flitsbuisje half in zit) te verwarmen met alle risico op schade van dien. Het is sowieso aan te bevelen om een soldeerbout te nemen met een zo laag mogelijk vermogen vanwege de kwetsbaarheid van de printplaatjes.

Na het terugsolderen van het nieuwe buisje kon de kop weer in elkaar worden gezet (met de juiste schroefjes) en inmiddels staat de SB-600 weer vrolijk mee te flitsen!

Gerepareerde Nikon SB-600
De gerepareerde Nikon SB-600

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.