methaan conceptfoto van aardgas

Conceptfoto van methaan door het verbranden van aardgas

Aardgas bestaat voor ruim 80% uit het gas methaan. Methaan is een  eenvoudige verbinding van een koolstofatoom (C) en vier waterstofatomen (H). De chemische formule luidt dan ook CH4.

Met die gegevens in het achterhoofd ben ik de uitdaging uitgegaan om een conceptfoto te maken van ‘methaan’. Bij het visualiseren van deze foto zocht ik naar een manier om de formule CH4 te laten vormen door een aantal gasvlammetjes.

methaan conceptfoto bouw opstelling fotografie van methaan CH4
De staalplaat met gaatjes erin in de vorm van CH4

De formule CH4 werd vervolgens gemaakt  in een  stalen plaatje door het boren van een flink aantal gaatjes. Het patroon van deze gaatjes vormde de letters C, H en het cijfer 4.  Het plaatje werd vervolgens gasdicht gemonteerd op een bakje dat was voorzien van een gastoevoer. Na het aansluiten van het gas en het aansteken daarvan  ontstond er vervolgens de formule CH4 van vlammetjes!

Het staalplaatje was zwart geverfd zodat de achtergrond niet meer te zien was op de uiteindelijke foto.

Een lange sluitertijd was niet mogelijk gezien de beweeglijkheid van de vlammetjes, daarom werd de lichtgevoeligheid opgevoerd tot een ISO van maar liefst 6400. Daarmee kon met een sluitertijd van 1/250 s worden gefotografeerd, in het donker uiteraard om verstorend licht te voorkomen.

methaan conceptfoto met aargas en het symbool CH4
Het symbool CH4 van aardgas

En op deze wijze kon er door het verbranden van aardgas een conceptfoto van het symbool daarvan, CH4, worden gemaakt – van echte vlammetjes!

 


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.