Katoenen bruiloft - een jaar getrouwd

Huwelijksverjaardagen – van verschillende materialen

In het eerste jaar na een huwelijk zit de trouwerij bij vele familieleden, vrienden en andere gasten nog vers in het geheugen. Meestal wordt er dan een felicitatiekaartje gestuurd waarbij het bruidspaar wordt gefeliciteerd met hun eenjarige huwelijksfeest. Het tweede jaar wordt echter al snel vergeten en pas bij een 12½-jarig huwelijk (de koperen bruiloft) denkt men aan het volgende kaartje of bloemetje.

Het leuke is dat de meeste huwelijksverjaardagen allemaal vernoemd zijn naar verschillende materialen. Dus behalve de koperen bruiloft bij 12½ jaar huwelijk, de zilveren bruiloft (25 jaar getrouwd), de gouden bruiloft (50 jaar getrouwd) en de diamanten bruiloft (60 jaar getrouwd) hebben ook de eerste negen huwelijksjaren een apart materiaal. Zo is het eenjarig huwelijk de ‘katoenen bruiloft’, het tweejarig huwelijk de ‘papieren bruiloft’, het driejarig huwelijk de ‘leren bruiloft’ enzovoort.

Deze huwelijksverjaardagen worden, met een hele rij andere huwelijksverjaardagen onder meer genoemd in het boek “Hoe hoort het eigenlijk”, door Reinildis van Ditzhuyzen. Ook op Wikipedia worden de belangrijkste huwelijksverjaardagen opgesomd.

In de eerste negen huwelijksverjaardagen zijn er zijn twee verschillen tussen het rijtje van Van Ditzhuyzen en het rijtje van Wikipedia:

  • het vierjarig huwelijksjubileum wordt door Van Ditzhuyzen de ‘vruchten bruiloft’ genoemd terwijl Wikipedia het heeft over de zijden bruiloft;
  • het zevenjarig huwelijksjubileum wordt door Van Ditzhuyzen de donzen bruiloft genoemd terwijl deze op Wikipedia juist als wollen bruiloft wordt bestempeld.

In onderstaand rijtje heb ik gekozen voor het fotograferen van de wollen bruiloft en de zijden bruiloft.

Onderstaand rijtje fotokaarten laat de huwelijksverjaardagen 1 tot en met 9 zien, dus alle huwelijksverjaardagen voorafgaand aan de tinnen bruiloft!


Overigens worden de jubilea bij het vieren van het aantal dienstjaren op dezelfde manier ingedeeld. Het feest voor een vijfentwintig jarig dienstverband heet dan dus het ‘zilveren jubileum’.

Bovenstaande kaartjes zijn te versturen als echte, papieren kaartjes via Kaartje2go. De huwelijksverjaardag-collectie (wordt regelmatig uitgebreid!) is te vinden via deze link: http://bit.ly/huwelijksverjaardag

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.