Carbon Leakage - conceptfoto

Carbon Leakage in een conceptfoto

Voor ‘carbon leakage’ bestaat er niet echt een goede Nederlandse vertaling. Wat met deze term wordt bedoeld is het verschuiven van CO2-uitstotende activiteiten (energie-opwekking, productie, etc.) van het ene naar het andere land om te besparen op emissiekosten. Door de verplaatsing van de uitstoot wordt er echter niets gedaan aan de totale reductie van de CO2-uitstoot.

Overigens bestaat ook de term CO2-leakage. Hiermee wordt echter het lekken van kooldioxide vanuit een (ondergrondse) CO2-opslag bedoeld!

Carbon leakage

Een voorbeeld van carbon leakage is het  buiten de EU brengen van CO2-uitstotende activiteiten. Bedrijven die dat doen voorkomen daarmee dat ze voor deze kooldioxide-uitstoot moeten betalen. Binnen de EU zouden ze namelijk wel voor deze uitstoot hebben moeten betalen, door middel van het kopen van ‘emissierechten’.

Deze vorm van het verplaatsen van CO2-emissie wordt dan ook ‘koolstoflekkage’ genoemd: carbon leakage. Dit fenomeen kan niet worden verboden maar is wel ongewenst. De bedoeling van het emissierechten-systeem is juist dat de bedrijven worden gestimuleerd om te investeren in technologie die minder CO2 uitstoot. Als activiteiten worden verplaatst om deze kosten te vermijden dan zal het doel om wereldwijd minder CO2 uit te stoten niet bereikt worden.

Gratis rechten

Daarom wordt  geprobeerd om carbon leakage tegen te gaan. Dit gebeurt door middel van het verstrekken van gratis CO2-emissierechten aan activiteiten waarbij een groot risico op carbon leakage bestaat.  De kosten voor deze rechten vallen dan dus weg waardoor er geen economisch argument meer is (voor CO2-uitstoot tenminste) om de activiteiten te verplaatsen naar een ander land met een milder (of geen!) emissiebeleid.

Carbon leakage foto

Op de foto hierboven heb ik carbon leakage als fotografisch concept weergegeven. Het symbool voor het broeikasgas kooldioxide (CO2) is aan het smelten en begint langzaam weg te lekken.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.