voorjaarsschoonmaak

Spring cleaning – de voorjaarsschoonmaak

Net als de voorjaarsschoonmaak in Nederland hebben de Engelsen en Amerikanen hun eigen spring cleaning. Ook daar wordt het hele huis schoongemaakt na een lange koude winter.

spring cleaning white-2

De lentezon

Bij het eerste teken van een bleek lentezonnetje worden de ramen open gezet en worden alle spullen gewassen, afgestoft en schoongemaakt. Als reden voor het fenomeen voorjaarsschoonmaak wordt onder andere genoemd dat je het stof dan zo duidelijk ziet dwarrelen in de zonnestralen.

Maar aangezien het in de winter ook regelmatig zonnig is en men dan geen ‘winterschoonmaak’ gaat houden is een logischer verklaring dat de ramen makkelijker open konden in het warmere weer van de prille lente. Een andere verklaring is dat de lentekriebels zorgen voor het verwijderen van de sporen van de winter. En met lentekriebels heb je daar natuurlijk ook echt weer energie voor.

Conceptfotografie

De foto boven dit artikel maakte ik voor het thema ‘spring cleaning’ op de site van jpgmag.com. De andere , met name Amerikaanse,  inzenders hadden foto’s ingestuurd van bergen vuilnis en zeer stoffige interieurs. Daarom wilde ik het thema vanuit een volledig andere invalshoek benaderen.

Omdat spring behalve ‘lente’ ook ‘veer’ betekent heb ik een zeer letterlijke conceptfoto gemaakt van dit fenomeen. In de eerste foto was de ondergrond nog wit zoals hieronder te zien is. Deze foto beviel me niet helemaal omdat er vrijwel geen kleurcontrast was tussen de tandenborstel, het schuim en de witte ondergrond.

In de tweede en definitieve versie gebruikte ik daarom dezelfde compositie maar met een rode ondergrond. In die foto kwam het contrast tussen het schuim en de tandenborstel wel goed naar voren.

Het leuke van taal is dat een dergelijke foto ook Engelstaligen even aan het nadenken zet. Bij de term spring cleaning denkt men natuurlijk direct aan de voorjaarsschoonmaak en niet aan het schoonmaken van een veer!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.