Het kunstwerk "steam" door Donna Marcus op een plein in Brisbane, met kinderhand.

Je foto interessanter maken? Gebruik een hand als prop!

Bij het fotograferen van stilstaande voorwerpen zou je het onderwerp soms wel eens wat minder statisch willen vastleggen. Dat kan je op een aantal verschillende manieren doen.

Behalve door te spelen met de achtergrond, het toevoegen van een beweging of het gebruik van verschillende kleuren, kan dat soms ook door een hand toe te voegen aan je compositie. Dit maakt je foto gelijk wat dynamischer terwijl je de aandacht nog steeds op je onderwerp richt.

Voorbeelden van een hand als prop

Hieronder enkele voorbeelden van foto’s waaraan een hand is toegevoegd.

De hand van de maker

Fotografeer de handen van de artiest samen met je onderwerp zoals in deze foto van de vaas samen met de handen van de pottenbakker. De handen zitten onder de klei en dat versterkt het gevoel dat de maker hier hard aan het werk is om iets moois te creeëren.

Foto van de handen van een pottenbakker in actie.
De handen van een pottenbakker in actie.

De hand op een kunstwerk

De Brisbane ballen uit het Steam-project van de kunstenares Donna Marcus zijn gemaakt van aluminium stoommandjes. Door er alleen een hand bij te fotograferen blijft de aandacht bij het detail van het kunstwerk.  Toch kan je op die manier wel laten zien hoe groot zo’n bal eigenlijk is.

Foto van het kunstwerk "steam" door Donna Marcus op een plein in Brisbane, met hand.
Het kunstwerk “steam” door Donna Marcus op een plein in Brisbane, met kinderhand.

Een hand in lifestyle-fotografie

Een bloem in een veld komt dynamischer op de foto als je die door iemand laat vasthouden. Fotografeer je alleen de hand van die persoon dan blijft de bloem het onderwerp van de foto. Als achtergrond neem je de plaats waar de bloem geplukt is: op de foto hieronder is dat het veld waar deze bloem (wollegras) werd geplukt.

Foto van Kinderhand met wollegras (cottongras) Eriophorum scheuchzeri
Kinderhand met wollegras (cottongras).

Handen in voedselfotografie

Ook in de voedselfotografie kan je soms een ‘helpende hand’ gebruiken. De stapel tosti’s op de foto wordt door gretige kinderhanden snel kleiner gemaakt. Op deze speelse manier kan je goed aangeven dat het eten niet alleen lekker maar ook nog eens gewild is!

Foto van Een stapel heerlijke tosti's met kinderhanden.
Een stapel heerlijke tosti’s met kinderhanden

Door een statief te gebruiken en een wat langere sluitertijd te kiezen zijn de tosti’s scherp gebleven op de foto terwijl er in de handen een lichte beweging zichtbaar is. Door het toevoegen van die suggestie van beweging werd er gelijk wat dynamiek aan de compositie toegevoegd.

Conceptfotografie met handen

In een conceptfoto over ‘genetisch gemanipuleerd voedsel’ die in een eerdere blogpost werd getoond heb ik een hand in een latex handschoen gebruikt.

Conceptfoto voor genetisch gemodificeerd voedsel: een hand in een latex handschoen draagt een tomaat.
Genetisch gemodificeerd voedsel: een hand in een latex handschoen draagt een tomaat.

In de foto hieronder wordt de uitdrukking ‘de tijd doden’ als concept gefotografeerd. De gesmolten plastic klok kreeg wat hulp van een kinderhand. Doordat de vuist de klok als het ware ‘plat slaat’ is de foto met deze hand erbij veel dynamischer geworden dan als alleen de klok zou zijn gefotografeerd.

Foto concept van De tijd doden - een kinderhand 'slaat' een klok plat.
De tijd doden – een kinderhand ‘slaat’ een klok plat.

Gebruik zelf eens een hand als prop!

Als je tijdens het fotograferen iets mist bij je onderwerp, breid je foto dan eens uit door een hand toe te voegen aan je compositie. Op die manier wordt je onderwerp wat speelser, dynamischer of wat meer in perspectief gefotografeerd.

Kortom: heb je een helpende hand nodig op je foto? Probeer het gewoon eens uit!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.