Kleurenkaartje - met fruit en groente.

Kleurenkaartjes – en opeens heb je een fotoserie

Een fotoserie ontstaat meestal spontaan. Als een idee goed blijkt te werken krijg je daardoor vaak nog meer inspiratie. Daarmee kan je dan de volgende foto’s maken en nog een paar foto’s verder heb je  een echte fotoserie!

Kleurenkaartjes en de kleurentheorie

Een voorbeeld hiervan in mijn portfolio is de kleurenkaartjes-serie. De eerste foto van deze serie (die pas later een serie werd) was een variant op een eerder gemaakte foto van gestapelde speelgoedautootjes. Nu werden de autootjes echter niet opgestapeld maar op een papieren kaartje gezet van een vergelijkbare kleur.

Kleurenkaartje - met speelgoedauto's.
Kleurenkaartje – met speelgoedauto’s.

Volgens de kleurentheorie maakt het toepassen vergelijkbare kleuren (monochromatische kleuren) de foto ‘visueel rustig’. Door deze visueel rustige kaartjes met autootjes tegen elkaar te leggen ontstond er vervolgens juist een zeer dynamische en kleurrijk geheel. Een soort gekleurd schaakbord met in elk vakje een ander autootje.

Fotoserie kleurenkaartjes

De volgende stap was het vinden van meer gekleurde voorwerpen van ongeveer dezelfde grootte die ook nog eens bij elkaar pasten. De tweede foto werd de bloemenfoto en daarna volgden al snel de varianten met snoep, fruit en Playmobil poppetjes. En zo ontstond de hele serie ‘kleurenkaartjes’.

kleurenkaartje fotoserie - foto met snoep
Kleurenkaartje – met snoep.

De grootste uitdaging bij dit fotoproject was het netjes neerleggen van de kaartjes: soms was een zijkant beschadigd en ook waren niet alle kaartjes precies even groot. Het wisselen van een kaartje om de kleuren beter over de foto te verdelen kostte daardoor erg veel tijd.

Daarbij was het nadeel van het werken met papieren kaartjes ook dat er snel stofdeeltjes loskwamen. Deze stofdeeltje moesten vervolgens weer worden verwijderd met een blower (en bij de nabewerking).

Kleurenkaartje - met bloemen.
Kleurenkaartje – met bloemen.

Conclusie fotoserie

Als je tevreden over een bepaalde foto, bedenk dan of je meerdere varianten van deze foto zou kunnen maken. Denk daarbij niet alleen aan kleuren maar kijk ook naar andere invalshoeken om een fotoserie mee te maken zoals bijvoorbeeld textuur, vorm of abstracte onderwerpen.

Kleurenkaartje - met Playmobil.
Kleurenkaartje – met Playmobil.

 

Je kan enkele van de bovengenoemde foto’s als echte, papieren kaartjes versturen via de site van Kaartje2go via de volgende links:

De volgende foto’s uit deze fotoserie staan op mijn 500px site:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.