Mijn 5 favoriete Engelstalige fotografie-podcasts (update)

Hieronder staan een aantal van mijn favoriete Engelstalige fotografie-podcasts, alle uit Amerika. In een eerdere post over dit onderwerp worden enkele podcasts genoemd die nu (een jaar later) veranderd zijn of zelfs helemaal verdwenen zijn. Kortom, tijd voor een update. De naam van de podcast is gelijk ook de link naar site van de makers waar de podcasts gratis te beluisteren of te downloaden zijn.

1. TWIP – This Week In Photography
Nog steeds bovenaan: TWIP. In dit programma praat presentator and marketeer Frederick Van Johnson via Skype met twee of drie fotografen over het fotografienieuws van de afgelopen week. Dat gaat bijvoorbeeld over een nieuwe camera, een populaire foto-website of een fotografie app voor iPhone of iPad.
De samenstelling van de groep varieert wekelijks. Tevens worden er vragen van lezers beantwoord en geeft iedere fotograaf aan het einde van de podcast nog een fotografie-tip (vaak hardware of software). De stemming is altijd heel positief en omdat de fotografen allemaal hun eigen expertise hebben, worden de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken benaderd.

Foto van Sennheiser in-ear koptelefoon op witte achtergrond
Sennheiser in-ear koptelefoon

Soms worden er ook interviews met fotografen, software-ontwikkelaars of hardware-makers in de show opgenomen. Die zijn vooraf opgenomen en zouden makkelijk op zichzelf kunnen staan.
Opvallend aan deze podcast is trouwens ook de goede geluidskwaliteit van de show, ook al bellen de gasten van overal in de wereld in.

2. Photofocus
Tot vorig jaar was dit de podcast van fotograaf Scott Bourne. Deze podcast is inmiddels overgenomen door een andere fotograaf, Richard Harrington. Ook hij praat (vaak met een gast) over allerlei fotografie gerelateerde zaken, bespreekt technieken en producten en houdt de inhoud goed en gevarieerd. Scott Bourne is zelf ook nog regelmatig te gast in zijn voormalige show en steekt dan zijn traditioneel ongezouten mening uiteraard niet onder stoelen of banken.

3. The CandidFrame
Deze podcast wordt gemaakt door fotograaf en docent Ibarionex Perello waarbij hij fotografen interviewt over hun afkomst, werk en nieuwe projecten. De vragen gaan meer over de persoon en diens ideeën over fotografie dan over de gebruikte apparatuur en de technologie. Ibarionex bereidt de interviews grondig voor en de vragen die hij stelt gaan veel dieper dan de standaard interviewvragen waardoor je echt meer te weten komt over de fotograaf die wordt geïnterviewd.
Het is altijd grappig om te horen dat de geinterviewden de meeste moeite hebben met de traditionele laatste vraag. Daarin vraagt Ibarionex welke fotograaf ze aan zouden willen raden aan hem en aan de luisteraars, en waarom.
Ibarionex Perello heeft ook een boek geschreven waarbij hij sterk werd geïnspireerd door de Candid Frame podcast: Chasing the Light. Dit boek is verkrijgbaar via bol.com.

4. The Grid
Dit is meer een webcast dan een podcast maar als je de show als mp3 downloadt mis je meestal niet veel. Behalve natuurlijk die keren dat er een portfolio-bespreking wordt gehouden (eens in de een of twee maanden), dan mis je namelijk alle foto’s waar de uitzending over gaat…
Deze show wordt gemaakt door Scott Kelby’s online fotografie (en meer!) cursus-instituut. Scott Kelby zelf is vaak de presentator van The Grid samen met Matt Kloskowski of Rafael RC Concepcion of een gast (vaak een fotograaf), laatst zelfs met een Nederlandse fotograaf, Frank Doorhof. De onderwerpen gaan meestal over de technologie (camera’s, software) maar ook de andere aspecten (portfolio, marketing, seo) van het fotograferen komen voorbij.

Oranje USB stick op witte achtergrond
USB stick

Deze show wordt met enorm veel energie en humor gemaakt en omdat The Grid live wordt uitgezonden (daarna staat de show in het archief) komen er tijdens de uitzending veel emails en tweets met commentaar binnen die de discussies uiteraard flink aanwakkeren.

5. DPE – Digital Photo Experience
Deze podcast wordt gemaakt door de fotografen Juan Pons en Rick Sammon. Deze laatste heeft enorm veel fotografieboeken geschreven en uit de grote diversiteit aan onderwerpen zie je ook gelijk waar zijn specialiteit ligt: zijn specialiteit is namelijk het ‘niet specialiseren’.
Daardoor kan hij heel veel vertellen over diverse fotografie-onderwerpen, en komt het hele fotografiespectrum voorbij: van onderwaterfotografie tot huwelijksfotografie en van HDR (high dynamic range) tot Photoshop. Ook worden er regelmatig interviews met andere fotografen of personen uit de fotografiewereld in deze podcast opgenomen.
Voor het gemak hier nog de link naar de boeken van Rick Sammon op bol.com.

Volgend jaar zal ik de lijst weer actualiseren, ik ben benieuwd hoe de lijst er dan uit zal zien en of de bovenstaande podcasts dan nog allemaal zullen bestaan!


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.