Nieuwe sociale foto app OKDOTHIS – een blijvertje?

OKDOTHIS is een nieuwe app aan het sociale media front. Weer een nieuwe app? Jazeker! Deze app richt zich met name op de mensen die foto’s maken met hun smartphone en dat schijnen er slechts een paar miljard te zijn…

De app

OKDOTHIS is bedacht door fotograaf Jeremy Cowart die de app voor het eerst aan het grote publiek presenteerde in Scott Kelby’s internet tv-show “The Grid” (aflevering 122) eind OKDOTHIS app voor het delen van foto'snovember 2013. Het was leuk om te zien dat de kijkers zo enthousiast reageerden en direct allerlei ideeën aandroegen voor het gebruik van de app.

Het idee achter de app is dat je je foto’s vanaf je smartphone upload (‘post’) net zoals bij Instagram. Ze komen dan echter niet alleen in je eigen account terecht maar ook bij de door jou gekozen opdracht of uitdaging – de ‘DO’ (doe) in de taal van OKDOTHIS. De charme van de app zit ‘m in het feit dat er al veel DO’s zijn aangemaakt waar je aan mee kan doen en ook dat je zelf DO’s kan verzinnen en toe kan voegen aan de app.

De DO

OKDOTHIS app screen shot
Homepage van OKDOTHIS

Een DO kan bijvoorbeeld zijn ‘richt je camera omhoog en maak een foto’ of ‘post een foto met een lijn als onderwerp’. Je kan de DO’s bekijken door te bladeren in de verschillende categorieën of de zoekfunctie te gebruiken.

Om een foto te posten zijn er vervolgens een aantal mogelijkheden:

  1. Bestaande foto posten in een DO. Heeft iemand een DO bedacht waar jouw foto al mooi bij past dan kies je die DO en post je daar de foto vanaf je smartphone. Bijvoorbeeld als de DO vraagt om een foto van een cirkel en je hebt zo’n foto dan post je die foto in die DO. Overigens vragen sommige DO’s niet eens om een foto maar om een printscreen van je telefoonscherm (je nieuwste blogpost, je achtergrondscherm etc.), dus dat is nog makkelijker.
  2. Foto maken voor een DO. Je kan zo’n DO ook zien als een uitdaging en daar speciaal een foto voor maken, direct vanaf de ingebouwde camera van je smartphone die je aan kan sturen vanuit de app.
  3. Zelf een DO maken. Als je een goed idee hebt voor een DO dan maak je die (kijk eerst even of er al iets vergelijkbaars bestaat) en dan krijg je gelijk de mogelijkheid om daar zelf een foto in te plaatsen. Vervolgens draait je DO mee met de rest van de DO’s en kunnen andere mensen daar ook in posten als ze daar een geschikte foto voor hebben.

In alle gevallen kan je een van de ingebouwde filters op je foto toepassen, al dan niet gestapeld. De sociale component zit ook goed ingebouwd in de app: je kan andere fotgrafen volgen, zij kunnen jou volgen en je kan uiteraard elkaars foto’s ‘leuk vinden’ (OK this) en commentaar geven. Uiteraard kan je je foto’s ook weer delen op Twitter en Facebook met als tag, hoe kan het ook anders: #OKDOTHIS.

Oordeel

De app blijkt al snel erg verslavend omdat er zoveel uitdagingen in staan waar je heel makkelijk aan mee kan doen. En als je geen DO vindt voor een foto die je al hebt gemaakt (of op het punt staat te gaanokdothis app screen shot maken) dan is de verleiding erg groot om daar zelf een DO voor aan te maken.

En dat laatste is dan ook gelijk de grootste bedreiging voor het succes van OKDOTHIS: een wildgroei van DO’s die aangemaakt worden waar maar een foto in staat (die van degene die de DO heeft bedacht). Bij gelijkwaardige DO’s merk je dat je je foto bij voorkeur post in de DO waar al meerdere foto’s in staan.

Daardoor zullen de goedgevulde DO’s uiteindelijk vanzelf boven komen drijven waardoor die eerder gevonden worden en er vervolgens dus meer foto’s in worden geplaatst. Een dergelijk organische selectie kan in de toekomst wellicht nog worden aangevuld met een soort timer waarbij bijvoorbeeld DO’s met maar één foto erin vanzelf zullen verdwijnen na 3 maanden. Wellicht een idee voor in een volgende versie van de app.

Alternatieven

Dit soort fotografische uitdagingen kennen we al langer via sites als jpgmag.com en viewbug.com. Er wordt dan een thema uitgeschreven en vervolgens probeert de fotograaf daar zo goed mogelijk invulling aan te geven. In het geval van jpgmag.com strijdt je voornamelijk om de eer terwijl je met de uitdagingen op viewbug.com echte prijzen kan winnen.

okdothis app screen shot
Overzicht van de geuploade foto’s op OKDOTHIS

Op Instagram werkt zo’n uitdaging vaak andersom: door je foto te voorzien van de juiste #tags kan je meedoen aan een fotothema (#brickmonday, #paintdecay etc.) of zelfs proberen te worden gepubliceerd (#shootermag).

Kortom, OKDOTHIS raakt aan een aantal bestaande sites en apps maar heeft met de zelf te maken DO’s iets fundamenteel nieuws op de markt gebracht.

De app is trouwens niet gratis maar kost E1,79. Dit zal toch een grote groep mensen ervan weerhouden de app uit te proberen en vervolgens eventueel te blijven hangen. Aan de andere kant richt de app zich met een ’toegangsprijs’ toch op de wat serieuzere smartphone-fotografen waardoor de kwaliteit van de foto’s wat hoger blijft dan bij de gemiddelde foto-app.

Een andere groep smartphone gebruikers die op dit moment worden uitgesloten zijn de Android-gebruikers, vooralsnog is de app alleen nog maar in de IOS-versie te krijgen. Volgens de geruchtenmolen volgt de Android-versie snel maar een datum is nog niet genoemd.

Ondanks deze nadelen is OKDOTHIS een erg leuke foto-app. Als je het leuk vind om te fotograferen en je zoekt inspiratie, uitdagingen, eventueel met een sociale component, dan is OKDOTHIS de ideale foto-deel app. Kortom, wat mij betreft een blijvertje!

OKDOTHIS nieuwe app voor het delen van foto's

Op OKDOTHIS ben ik te vinden als @wijnand

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.