Molecuulformule voor water, H2O, in blauwe karakters die in het water plonzen

Hoe schrijf je H2O – water of H-twintig?

De molecuulformule voor water, H2O, is een van de bekendste formules die er bestaan. In tegenstelling tot de molecuulformule voor kooldioxide, CO2, wordt het cijfer 2 in de waterformule meestal wel goed geschreven. Je ziet H2O nooit als H2O of als H2O geschreven staan. Men schrijft deze formule eerder gewoon als H2O, dus zonder sub- of superscript.

Betekenis H2O

H2O betekent dat een watermolecuul bestaat uit een atoom zuurstof (O) met daaraan vast twee atomen waterstof (H). Je zou water dus ook kunnen schrijven als ‘diwaterstofoxide’ maar dat doet eigenlijk niemand.

Foto van druppel met daarin H2O gereflecteerd

Spelfouten H2O – foutje of opzet?

Maar worden er dan helemaal geen spel- of schrijffouten gemaakt bij het opschrijven van H2O of H2O?

Uit een kort onderzoekje via Google blijkt dat er regelmatig gebruik wordt gemaakt van de term H20 (dus H-20, H-twintig) waar eigenlijk H2O bedoeld wordt. Deze term komt ook voor op blogs (nu ook in deze blog dus…), in FAQ’s of in artikelen. Zelfs het gerenomeerde Der Spiegel heeft een artikel met H20 in de titel terwijl ze H2O bedoelen (“H20 Woes: Measuring the Damage of our ‘Water Footprint’”).

Toch wordt de term H20 (H-twintig) verdacht vaak gebruikt in de namen van bedrijven die iets met water doen of een product verkopen dat met water te maken heeft.  Dit lijkt in veel gevallen eerder opzettelijk te zijn gedaan dan per ongeluk.

Registratie H-twintig

Waarschijnlijk heeft dit fenomeen te maken met een soort tweede keus: de website met de H2O-naam was al bezet en daarom werd vervolgens maar de H20-naam geregistreerd. Zo is de site H20.nl van een loodgietersbedrijf. En zoals in de zin hiervoor al duidelijk wordt: je ziet het verschil nauwelijks.

Een voordeel van het gebruik van het cijfer 20 is dat de 0 (nul) altijd hetzelfde blijft terwijl de O ook als kleine letter kan worden geschreven. Dit gebeurt bijvoorbeeld automatisch in je browser. Als er dan een woord achter H2O staat dan kan dat lastig leesbaar worden. Met het gebruiken van H20 heb je dat probleem dan niet. Zo heb je een bedrijf dat watersporten aanbiedt: H20events, bij ‘H2oevents’ is de volledige betekenis opeens verdwenen. Aan de andere kant is zoiets natuurlijk prima op te lossen met een streepje tussen H2O en het daarop volgende woord.

SEO

Zolang het de lezer niet opvalt maakt het natuurlijk niet uit welke variant je in je bedrijfsnaam gebruikt. Toch zullen mensen uit zichzelf eerder voor de variant met de O kiezen in plaats van voor de variant met de 0 (nul), gewoon omdat de waterformule zo’n bekende formule is.

Voor de on-line vindbaarheid en de bijbehorende SEO lijkt het mij daarom ook niet verstandig om H20 te gebruiken waar H2O/water wordt bedoeld.

Ook zoeken op H-twintig? Tik eens “H20 water -H2O” in Google en verbaas jezelf! Google zoekt dan op H20 maar laat de resultaten met H2O erin weg.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.