Koptelefoon om podcasts mee te beluisterenmet roestige achtergrond

Engelstalige fotografie-podcasts – 2016

Met fotografie-podcasts kan je op een makkelijke en snelle manier bijblijven op fotografiegebied. Via iTunes of podcast apps als Stitcher of Downcast kan je deze gratis podcasts onderweg beluisteren via je mobiele telefoon, laptop of tablet. Je kan de podcasts ook als mp3 downloaden en op een USB-stickje meenemen.

Foto van Sennheiser in-ear koptelefoon op witte achtergrond
Sennheiser in-ear koptelefoon

De fotografie-podcasts zijn in te delen in verschillende categorieën: fotografienieuws, interviews met fotografen, ontwikkelingen op het gebied van foto-apparatuur en natuurlijk ook fotografietechnieken.

Aanbevolen fotografie-podcasts

In de meeste fotografie podcasts komt een combinatie van deze onderwerpen aan bod. Hieronder een overzicht van mijn favoriete audio fotografie-podcasts van de afgelopen maanden. Alle podcasts zijn uiteraard gratis te beluisteren.

PetaPixel Photography Podcast

Fotografienieuws, apparatuur

Een van de nieuwste fotografie-podcasts is de PetaPixel podcast. In de podcast wordt een deel van de artikelen op de PetaPixel.com website wordt behandeld . De gastheer is PetaPixel-teamlid Mike James (ook wel: Sharkey James). De onderwerpen zijn heel divers en worden snel maar toch uitgebreid behandeld.

Mike James neemt geen blad voor de mond (maar blijft wel netjes) als hij zijn mening over een bepaald onderwerp geeft. Meestal sluit hij een onderwerp af met een karakteristiek ‘Next!’

This week in photo – TWIP

Fotografienieuws, apparatuur, techniek

De gastheer van This Week in Photo is Frederick Van Johnson die een of meerdere fotografen ontvangt via een Google Hangout. De video-opnames worden via YouTube gepubliceerd en eigenlijk is deze podcast dus een video-cast.

In het programma komt een breed scala aan onderwerpen voorbij: van de nieuwste Sony camera tot mobiele fotografie en van de copyright tot dronefotografie.

De sfeer is ongedwongen en de stemming is vrolijk maar toch serieus. Door de wekelijkse variatie van fotografen en de grote diversiteit aan fotografienieuws is er atijd wat te bespreken en wordt de show nooit saai.

Plug van Sennheiser Adidas MX 685 SPORTS

Het TWIP Network bestaat inmiddels uit een groot aantal andere shows zoals StreetFocus, TheFix, TWIPWeddings en AllAboutTheGear. The interviews die vroeger in This Week in Photography werden verwerkt, hebben inmiddels een eigen podcast gekregen: TwipTalks.

Tip:  de live Google Hangouts worden automatisch op YouTube gezet zonder reclame, deze wordt namelijk pas later toegevoegd. Je kan het geluid heel makkelijk van de YouTube video afhalen zodat je een reclamevrije mp3 file overhoudt.

Street Focus Podcast

Techniek, interviews

De straatfotografe Valerie Jardin was al vaak te gast in This Week in Photo en heeft nu ook haar eigen podcast, de Street Focus Podcast uiteraard over straatfotografie. Valerie geeft tips voor betere straatfotografie en houdt ook interviews met andere straatfotografen.

Soms presenteert zo’n straatfotograaf zijn of haar favoriete route door een bepaalde stad. Je krijgt tijdens zo’n virtuele wandeling veel tips over de plekken waar je mooie foto’s kan maken. Ook wordt de veiligheid in de diverse delen van de stad besproken, heel belangrijk om te weten als je als straatfotograaf alleen op pad gaat.

Zo kan je tijdens het forenzen gewoon meereizen naar Praag, Rome, Amsterdam etc.

StreetFocus hoort ook bij het TWIP Network.

Improve Photography Podcast

Techniek, apparatuur

Op de Improve Photography website en in de bijbehorende Facebook groep krijg je tips om een betere fotograaf te worden en wordt er apparatuur en software besproken. In de ‘rondetafelgesprekken’ in de Improve Photography Podcast komen al deze onderwerpen uitgebreid aan bod.

Het gezelschap rond deze virtuele tafel bestaat uit een combinatie van professionele- en amateurfotografen. Door deze mix ontstaat er een leerzame podcast waarbij de gesprekspartners veel van elkaar leren. De voorzitter van het rondetafelgesprek is de oprichter van ImprovePhotography, Jim Harmer.

The Candid Frame

Interviews

In The Candid Frame Podcast luister je naar interviews met allerlei soorten  fotografen. De gastheer is de welbespraakte Ibarionex Perello. Hij bereidt zijn interviews zeer goed voor en stelt altijd ‘diepe’, niet-standaard vragen waar de fotografen regelmatig wat langer over na moeten denken.

Het gaat dan ook nooit over de apparatuur van de fotograaf (tenzij het een enorme camera is uit de 19e eeuw) maar eerder over de inhoud van de foto’s en de stijl van de fotograaf.

The Candid Frame hoort sinds 2015 bij het TWIP Network. Op de site staan echter geen TCF podcasts uit 2016. Op de site van Ibarionex Perello zijn deze wel terug te vinden.

Digital Photo Experience

Interviews, technieken

Deze Digital Photo Experience fotografie-podcast wordt gemaakt door Juan Pon en Rick Sammon. Ook dit is weer een voorbeeld van een podcast die wordt gemaakt door personen die zich ver bij elkaar vandaan bevinden, elkaar zelden zien maar het programma toch laten klinken alsof ze bij elkaar aan de keukentafel zitten.

Podcasts luister je overal en wanneer je maar wil.
Podcasts luister je overal en wanneer je maar wil.

 

De onderwerpen zijn heel gevarieerd maar raken vaak aan de reis- en natuurfotografie. Verder worden er veel interviews in de show verwerkt.

Eind 2015 werd bekend gemaakt dat ook DPE over zou gaan naar het TWIP Network maar ook op dat gebied hebben we daarna niets meer gehoord. Je kan Rick en Juan voorlopig dus het beste volgen via hun eigen DPE site.

Aanbevolen fotografie videocasts

Behalve de hierboven besproken audio-podcasts (waarvan sommige ook als video te bekijken zijn) zijn er ook een aantal video-podcasts over fotografie. Deze podcasts zou je natuurlijk om kunnen zetten naar audio maar dan mis je al snel de informatie die in de video wordt gegeven.

Art of Photography

Interviews, (oude) foto-apparatuur

De Art of Photography Podcast wordt gemaakt door Ted Forbes. Hij interviewt fotografen, recenseert fotografieboeken en maakt specials over een bepaalde fotograaf. Hij publiceert de Art of Photography video’s op zijn YouTube kanaal.

Ted Forbes is kunstkenner (was hiervoor curator in een museum) en geeft je daardoor een andere kijk op zowel klassieke- als hedendaagse fotografie.

The Grid Live

Interviews, fotografienieuws, technieken

Veel vaste KelbyOne-krachten die ook in The Grid Live zaten werden begin dit jaar ontslagen, daarom doet Scott Kelby de show nu alleen of samen met een langsreizende fotograaf. De stemming is nog steeds erg goed en omdat de show live wordt uitgezonden (woensdagavond in Nederland) is er ook interactie met de meetwitterende kijkers.

Kabels van een Sennheiser oortelefoon
Kabels van een oortelefoon

 

De bekende ‘photo critiques’ zijn gebleven. Ongeveer een keer per maand wordt er een complete show gewijd aan het becommentariëren van de ingezonden foto’s van de kijkers. Het is altijd leuk en leerzaam om te zien wat er wordt ingestuurd maar ook wat de reactie en opbouwende kritiek is van Scott en zijn gasten.

Jouw favoriete fotografie-podcast

En wat zijn jouw favoriete fotografie-podcasts? Heb je er wel eens wat van geleerd?

Ben je geinteresseerd in fotografie maar heb je nog nooit een podcast beluisterd? Begin dan eens met het luisteren naar een van de bovenstaande fotografie-podcasts!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.