High Tea met thee en scones clothed cream en jam

De traditie van de High Tea – geen gewone thee

De High Tea traditie dateert uit van de 17e eeuw. Oorspronkelijk zijn de Fransen met dit fenomeen begonnen maar al snel namen de Engelsen het over.

De geschiedenis van High Tea

Voordat de High Tea (ook wel ‘afternoon tea’ genoemd) werd ingevoerd aten de Engelsen eigenlijk slechts twee echte maaltijden. Ze begonnen met het ontbijt met vlees, brood en bier en in de middag volgde de lunch waarbij hetzelfde op tafel stond maar dan in grotere hoeveelheden. Met het de High Tea werd er een soort derde maaltijd aan de dag toegevoegd.

Koekjes met High Tea erop gebakken
Koekjes met High Tea erop

Dit laatste werd pas echt populair in Engeland in de 18e eeuw toen een van de hofdames van de Engelse koningin de High Tea invoerde in het koninklijk paleis. Als reden daarvoor wordt genoemd dat de koningin had geklaagd over hoofdpijn rond vier uur ‘s middags. De lunch was in die tijd namelijk verplaatst naar de avond (en werd daarmee diner) en de koningin had tussen ontbijt en diner dus gewoon honger gekregen! Eigenlijk was de High Tea dus bedoeld om de lekkere trek van de koningin te stillen met broodjes, boter, jam en cakejes, in de periode van 16:00 tot 19:00.

De hapjes bij de High Tea

Tegenwoordig is het (High) Tea tijd tussen 15:00 en 17:00. In Engeland wordt er een vaste volgorde aangehouden bij het serveren van de verschillende hapjes die bij de thee horen. Officieel dienen er bij de High Tea namelijk drie soorten gerechtjes te worden geserveerd:

High Tea met thee en scones clotted cream en jam
High Tea met thee en scones

Als eerste komen de hartige hapjes zoals komkommer sandwiches en kleine voorgerechtjes. Daarna volgen de scones die met jam en ‘clotted cream’ worden geserveerd. Tot slot komen de gebakjes, cakes, koekjes en andere zoetigheden.

Met zoveel gerechtjes is het dan ook logisch dat een beetje High Tea al snel een paar uur duurt…

High Tea Etiquette

De regels rondom het drinken van de thee tijdens de High Tea zijn voor niet-Engelsen vrij lastig te doorgronden. Zo wordt voorgeschreven hoe je je thee moet roeren als er suiker of melk (geen room!) in zit en wat je na het roeren met je lepel moet doen. In Engeland wordt altijd verwacht dat je deze etiquette min of meer beheerst dus vergeet niet om je in te lezen en te oefenen als je aan een serieuze High Tea deel gaat nemen!

 

De foto’s in bovenstaand artikel kunnen via Kaartje2go.nl worden verstuurd als kaartje voor bijvoorbeeld een High Tea feestje of -partijtje via de volgende links:

High Tea op koekjes

High Tea met scones

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.