Smartphone fotografie tijdens een dagje in de stad met de kinderen

6 tips om kinderen creatief te laten fotograferen – met een smartphone

Meer tips, trucs en inspiratie voor je mobiele fotografie? Kijk dan eens op mijn nieuwe site:

http://www.mobielefotografie.nl/

Een dagje naar de stad is voor kinderen meestal een leuk en gezellig uitje maar vaak beginnen ze zich eerder te vervelen dan de gemiddelde volwassene. Een mooie afleiding is dan om ze een aantal foto-opdrachten te geven die ze dan kunnen uitvoeren met hun (jouw?) smartphone of ipod.

Dit soort uitdagingen is niet alleen leuk voor de kinderen maar het zorgt ook gelijk voor een aantal leuke foto-herinneringen. Bijkomend voordeel is dat  het de kinderen leert om goed te leren kijken en bewust naar dingen te zoeken.camera_icon_ios7_iphone

Je kan de smartphone fotografie-opdrachten voor ze opschrijven of de opdrachten gewoon even opnoemen. De volgorde is niet belangrijk alhoewel dat natuurlijk een onderdeel kan zijn van de uitdaging. Je kan een prijsje beloven, maar het na afloop laten afdrukken van de foto’s is natuurlijk de mooiste beloning: eigen kunst is altijd het mooist!

Hieronder enkele voorbeelden van smartphone foto-opdrachten die je zou kunnen geven.

1 Fotografeer je eigen initialen.

Initialen fotograferen tijdens een dagje in de stad met de kinderen
De initialen op de foto.

Begin bijvoorbeeld met het zoeken en fotograferen van initialen. Deze opdracht is makkelijk uit te breiden naar het fotograferen van de volledige voornaam of achternaam. Bij deze opdracht zal het op een gegeven tot de kinderen doordringen dat de letters niet in een vaste volgorde gefotografeerd hoeven te worden.  Later kan je dan met een app als Diptic de letters bij elkaar brengen.

2 Maak een mooie panoramafoto.

De meeste smartphones hebben een panoramafunctie en als je de camera tijdens het draaien zo recht mogelijk houdt dan blijft de

Panorama fotograferen tijdens een dagje in de stad met de kinderen
Panorama van een typische Amsterdamse gracht.

 de horizon op de panoramafoto ook mooi recht. De truc daarbij is om de smartphone voor je te houden en de draai uit te voeren met je bovenlichaam.

Een variatie op dit thema is het maken van een verticaal panorama. Ideaal voor het vastleggen van een spannend hoog gebouw zoals een wolkenkrabber of een kerk.

3 Fotografeer dingen met een bepaalde kleur.

Kleuren fotograferen tijdens een dagje in de stad met de kinderen
Fotografeer de kleur blauw.

Kies hiervoor een bepaalde kleur bijvoorbeeld ‘blauw’ en laat ze hun gang gaan. Je kan ook meerdere kleuren kiezen voor een nog vrolijker geheel. Vertel alvast dat de foto’s later bij elkaar komen te staan.

Een dergelijke collage kan je dan ook weer maken met een app als Diptic. Als er meerdere kinderen meedoen kunnen ze allemaal een eigen kleur krijgen als opdracht. Na afloop kan je hiermee mooie combinaties maken die je bijvoorbeeld op canvas af kan drukken.

4 Fotografeer een gek detail!

Gek detail fotograferen tijdens een dagje in de stad met de kinderen
Gek detail: brievenbus met heel veel stickers.

Juist omdat kinderen met andere ogen naar de wereld kijken dan volwassenen, is dit voor hun een makkelijke opdracht! Een raar bord is natuurlijk een detail maar ook een volledige met stickers beplakte brievenbus zal ze direct opvallen.

Voor de twijfelaars kan je deze opdracht nog wat specificeren voor extra inspiratie, bijvoorbeeld: fotografeer een kapot (gemaakt) ding, fotografeer een gerepareerd voorwerp of fotografeer een klein stukje van een graffiti op een muur etc.

5 Fotografeer een materiaal.

Materialen fotograferen tijdens een dagje in de stad met de kinderen
Materiaal: (geroest) ijzer.

Dit is een wat bredere opdracht waarvan de kracht juist zit in de herhaling. Na 10 foto’s van hout weet je het natuurlijk wel, maar door daar een collage van te maken komt zo’n collectie erg mooi tot z’n recht.

Voorbeelden van materialen: hout, metaal, steen, baksteen, ijzer met roest, beton, plastic, stof.

6. Maak een foto waar je een figuurtje in ziet.

Figuurtjes fotograferen tijdens een dagje in de stad met de kinderen
Een kip van afbladderende verf.

Door hun uitgebreide fantasie zien kinderen vaak figuren, poppetjes of gezichten in de meest uiteenlopende voorwerpen. Er is altijd wel een boom te vinden met een ‘neus’ en met ‘ogen’. Ook in afbladderende verf kan je onverwacht  een figuurtje tegenkomen, zie bijvoorbeeld de ‘kip’ op de foto hiernaast.

Kinderen hebben vaak een beter oog voor dit soort dingen dan volwassenen dus daar kan je met deze uitdaging prima op inspelen!

Tot slot

De resultaten die uit dit soort uitdagingen komen zijn vaak heel verrassend. De kinderen zullen heel trots zijn op het resultaat, vooral als je er een leuke collage van maakt. Een goedkope afdruk op canvas is dan natuurlijk de ultieme herinnering aan het dagje uit.

Kinderen kijken met andere ogen naar de wereld dan volwassenen, niet alleen omdat ze een andere ooghoogte hebben maar ook door hun ongedwongen levenshouding en verbazing over dingen die volwassenen heel gewoon vinden. Goed leren kijken is belangrijk voor kinderen maar met fotografie zie je vaak dat je als volwassene juist nog wat kan leren van een kind!

Als je zelf ook een leuke fotografie opdracht voor een kind weet, laat dan een berichtje achter in de comments hieronder!

Hou er overigens wel rekening Verboden te fotograferenmee dat er in musea soms streng wordt gecontroleerd of er foto’s worden gemaakt. Kinderen komen daar meestal wel mee weg maar wellicht is het handig om het toch even aan ze te vertellen…

Alle foto’s in dit artikel werden gemaakt met een iPhone 4S, tijdens een middagje museumbezoek en winkelen in Amsterdam.

De fotocollages werden gemaakt met de Diptic-app, een simpele app om collages van je foto’s mee te maken. Beschikbaar voor Android en IOS.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.